Spoznajte spolu s nami silu tejpovania.dreamstime
StoryEditor

Uľaví od bolesti a vylieči zápal: Tejpovanie jednoducho musíte vyskúšať

09.01.2023, 19:00
Zdravie

Kinesiotaping, alebo tiež tejpovanie, je medzi ľuďmi čoraz populárnejšie. Môžu za to najmä farebné elastické pásiky ponalepované po viditeľných častiach teľa, ktoré majú neuveriteľné účinky. Nielenže dokážu uľaviť od všemožných bolestí, ale vyliečia zápal a zmiernia opuchy. Pozrite sa, na čo všetko je skvelé tejpovanie.

Tejpovanie je moderná liečebná metóda, pri ktorej sa používajú farebné elastické pásiky. Ich úlohou po nalepení na kožu je predovšetkým zmierniť bolesť v svaloch, kĺboch a súčasne vyliečiť zápal, uľahčiť proces hojenia alebo poskytnúť oporu a stabilitu. Videli ste ich už na niekom vo vašom okolí, no stále neviete, ako fungujú? Tieto lepiace pásiky síce neobsahujú žiadne liečivo, no dokážu vytiahnuť a nadvihnúť kožu tak, že zmenšia tlak a zlepšia prekrvenie, čím výrazne zmiernia aj bolesť. Pozrite sa, komu môže tejpovanie pomôcť.

Úľava sa dostaví takmer ihneď po nalepení

Tieto zázračné pásiky sú skvelé najmä pre tých, ktorí veľa športujú, mávajú silné menštruačné bolesti alebo potrebujú podporu pri ťažkej práci a turistike. Dokážu však vyliečiť aj rôzne ertopedické či neurologické ochorenia. To znamená, že ich môžete použiť, ak vás bolia kríže, máte ploché nohy, stuhnuté svalstvo, opuchy po zlomenine alebo problémy s karpálnym tunelom. Takisto môžu podporiť hojenie, stabilitu kĺbov, vyriešiť lymfatické problémy, ale zbavia vás aj únavy a vyčerpania. Ich najväčšou výhodou je však to, že po nalepení sa úľava dostaví ihneď, alebo v priebehu niekoľkých hodín.

image

Tejpovanie pomôže s bolesťou, zápalom či silnou menštruáciou.

dreamstime

Aplikáciu nechajte na odborníka

Tejpovanie je síce jednoduchá technika, no jej aplikácia sa rozhodne neodporúča hocikomu. Je dôležité poznať anatómiu ľudského tela a pre obyčajného človeka môže byť náročné odhadnúť požadovanú dĺžku, smer a silu, ktorou má tejp pôsobiť. Najlepšie preto bude, ak navštívite športového lekára alebo fyzioterapeuta, ktorý vás naučí správnu aplikáciu. Na druhej strane sa tejpovanie neodporúča tým, ktorí majú problémy s ekzémom, čerstvé jazvy, kožné odreniny, cukrovku alebo kŕčové žily. V iných prípadoch je účinné a bezpečné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 16:07