Doprajte si kyslú kapustu častejšie a čerpajte z nej všetky benefity.dreamstime
StoryEditor

Kysla kapusta na chudnutie, imunitu či pleť: Pozrite sa, prečo by ste si ju mali dopriať častejšie než len na Vianoce

21.12.2022, 19:00
Zdravie

Objaví sa kapustnica na vašom štedrovečernom stole aj tento rok? Mali by ste vedieť, že nepatrí len k tradičným vianočným jedlám, ale aj najzdravším potravinám, ktoré by sa na vašom tanieri mali objavovať omnoho častejšie. Nielenže je skvelá na chudnutie a imunitu, ale aj krásnu pleť. Pozrite sa, aké ďalšie účinky v sebe ukrýva.

Kyslú kapustu by ste si mali servírovať častejšie než len raz za rok na Vianoce. Totiž, vďaka liečivým účinkom, ktoré v sebe ukrýva, je skvelá najmä počas sychravých dní a chrípkových období. Okrem toho je nesmierne výživnou potravinou, ktorá telu nedoplní len rôzne minerály a vitamíny, ale aj dôležité látky, ktoré vám môžu pomôcť takmer vo všetkých oblastiach života. Pozrite sa, čo všetko táto štedrovečerná pochutina dokáže.

Podporuje obranyschopnosť

Kapusta je skvelou bojovníčkou proti chrípke či iným vírusovým ochoreniam. Vďaka probiotikám podporuje obranyschopnosť a udržuje zdravú črevnú mikroflóru. Takisto v sebe ukrýva veľké množstvo vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Práve z tohto dôvodu by ste si ju mali dopriať častejšie aj v surovom stave.

Kapustou proti rakovine

Či už sa to týka surovej alebo varenej kapusty, každá táto forma obsahujú silný antioxidant, ktorý má protirakovinové a protizápalové účinky. Stačí, ak zjete tanier kapusty za týždeň a znížite si tak riziko vzniku rakoviny žalúdka, hrubého čreva, pečene, pľúc či prsníka.

Pomôže aj s Alzheimerom

Kyslá kapusta obsahuje vitamín B, ktorý sa stará o správny metabolizmus. Dôležitý je však aj pri tvorbe bunkových membrán, má pozitívne účinky na svaly či mozog a predovšetkým slúži ako prevencia proti Alzheimerovej chorobe.  

image

Kyslá kapusta je skvelá na imunitu, chudnutie či pleť.

dreamstime

Na zápchu aj správne trávenie

Ak budete pravidelne konzumovať kyslú kapustu, môžete podporiť činnosť vášho tráviaceho traktu a správne trávenie. Keďže kapusta obsahuje probiotiká a vlákninu, ktorá je rovnako dôležitá pre vaše črevá, je schopná prospievať k vyprázdňovaniu, no zbaví vás aj zápchy, pálenia záhy, žalúdočných vredov či ochorení hrubého čreva.

Skvelá ako spomaľovač starnutia

Kapusta v sebe ukrýva aj beta-karotén a vitamín A, ktorý hrá významnú úlohu pri ochrane pokožky pred poškodením, ako je napríklad nadmerné opaľovanie. Takisto obsahuje vitamín E či K, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom, pomáha spomaľovať starnutie a bojovať so zrážanlivosťou krvi.  

Pomocníčka pri chudnutí

Keďže kyslá kapusta obsahuje veľa vlákniny, no málo kalórii, je výbornou pomocníčkou pri chudnutí. Nielenže prečistí tráviaci systém od odpadových a toxických látok, ale zabraňuje ukladaniu tukov okolo vnútorných orgánov.

Kapusta aj na pleť

Verili by ste, že kapustu môžete použiť aj na pleť? Áno, je to tak. Táto vianočná pochutina je účinný pri rôznych kožných alergiách, ekzémoch a dokonca aj odstraňovaní vrások.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:56