Ak pravidelne zažívate spánkové zášklby, mali by ste vedieť, čo ich spôsobuje.dreamstime
StoryEditor

Spánkové zášklby zažívate pravdepodobne aj vy: Zistite, či vám môžu nejako uškodiť

15.12.2022, 17:00
Zdravie

Ležíte v posteli, je ticho a tma. Pomaličky vám spánok začína opantávať myseľ, telo sa uvoľňuje, svaly relaxujú a mozog plynule prechádza do oázy pokoja, no zrazu sa strhnete, myknete a náhle prebudíte. Stáva sa to aj vám? Takéto spánkové zášklby zažíva veľké množstvo ľudí. Pozrite sa, či vám môžu uškodiť.

Ak sa vám v polospánku zvykne zdať, že padáte a prudko vám mykne celým telo, akoby ste chceli zabrániť pádu, mali by ste vedieť, že prežívate predspánkový zášklb. Je to náhly a spontánny stav, v ktorom sa jedná o krátke kontrakcie končatín, prípadne trupu alebo hlavy. Sú také silné, že vyvolávajú pohyb a môžu sa aj niekoľkokrát opakovať. Niekedy sú dokonca sprevádzané aj halucináciami v podobe zábleskov svetla či hluku, tlkotom srdca, zrýchelným dýchaním alebo potením. Zažíva ich približne 75 % ľudí. Dochádza k nim kvôli zápasu medzi vôľou zostať hore a vábivou silou túžiacou po spánku. Zášklby tak vznikajú vtedy, keď vôľa bojujúca za bdelosť zasadí silnú a krátku ranu. Ak ich pravidelne zažívate aj vy, pozrite sa na to, prečo ich zažívate práve vy.

Viac stresu, záťaže či kávy

Zášklby sa u vás môžu objaviť najmä v období, kedy zažívate viac stresu, emocionálnej záťaže, vypijete veľké množstvo kávy alebo tiež pri nadmernej fyzickej námahe počas dňa. Podľa jednej teórie sú spánkové zášklby prežitkom zdedených od našich predkov obývajúcich stromy. Keď sa vaše svaly počas raných fáz spánku uvoľňujú, váš mozog vás zobudí zášklbmi, aby ste nespadli zo stromu. Tento fakt potvrdzuje aj ďalšia teória, ktorá tvrdí, že váš mozog pri spánkových zášklboch chybne vníma relaxáciu, ktorú pociťuje pri zaspávaní. Myslí si, že telo padá, a tak o tom informuje svaly, ktoré následne zareagujú na zachytenie pádu. Tak či onak, je to zvláštny jav. Čo myslíte, môžu vám takéto zášklby uškodiť?

Nemusíte sa ich báť

Podľa odborníkov sa spánkových zášklbov obávať nemusíte. Samozrejme, pokým letiaca ruka či noha nepristane na vašom milovanom partnerovi, sú úplne neškodné a úplne bežné u oddýchnutých ľudí či tých, ktorí majú problémy so spánkom. Ak ich však zažívate príliš často, môže to byť pre vás nepríjemné. V takomto prípade by ste mali znížiť príjem kofeínu a obmedziť nočné cvičenie, ktoré spôsobuje ich vznik.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. apríl 2024 23:47