Čítanie má mnoho zdravotných benefitov.
StoryEditor

4 spôsoby, ako čítať viac. Vedie to k dlhšiemu a šťastnejšiemu životu. Ako začať?

15.12.2022, 11:29
Zdravie

Všetci sme si to už povedali. Chcel by som čítať viac, ale nemám na to čas. Alebo možno keď si sadnete, pasívna žiara televízora a vášho mobilného telefónu prekoná váš záväzok otvoriž knihu. Na týchto činnostiach nie je nič zlé – niekedy si váš mozog potrebuje na konci dlhého dňa oddýchnuť. Ukazuje sa však, že výmena televízneho času za čítanie aj trochu má veľa zdravotných výhod a nie je to také ťažké, ako si možno myslíte. Tu je to, čo potrebujete vedieť o výhodách čítania a o tom, ako z toho urobiť rutinu.

Zvyšuje celkovú pohodu

Čítanie vám môže pomôcť žiť lepší a dlhší život. Agentúra Reading uvádza, že čítanie pomáha rozvíjať empatiu a bojovať proti osamelosti, čo prispieva k tomu, aby ste sa cítili šťastnejšie a viac prepojené s ostatnými. Tvrdí tiež, že čitatelia lepšie zvládajú ťažkosti a majú vyššiu sebaúctu. Štúdia z Yale dokonca tvrdila, že čitatelia žijú v priemere o štyri mesiace dlhšie ako nečitatelia. Neviem ako vy, ale mne to stačí na to, aby som zamieril rovno do knižnice.

Ako môžem čítať viac?

S toľkými výhodami je čítanie rozumným cieľom. Ale keďže čítanie si vyžaduje sústredenie, čas a ticho, zvyknúť si naň môže byť ťažké. Aby sme vám pomohli, tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu čítať viac a užívať si tento proces.

 

Počúvajte. Audioknihy sa počítajú ako čítanie. Najlepšie na audioknihách je, že ich môžete počúvať, keď robíte domáce práce, cvičíte, dochádzate do práce a varíte.

 

Nedokončujte to, čo sa vám nepáči. John Rampton z Inc.com odporúča skončiť, ak sa vám kniha nepáči. Prekonávanie niečoho, čo sa vám nepáči, zmení čítanie na prácu namiesto potešenia.

 

Skúste poéziu. McKenzie Jean-Philippe z Oprah Daily navrhuje primiešať trochu poézie do vašej rutiny čítania. Môže to byť vítaná prestávka od čítania románov. Navyše vás to môže inšpirovať, aby ste videli veci novým spôsobom. 

 

Zmiešajte žánre. Čítajte mimo svojej komfortnej zóny. Vaša ďalšia obľúbená kniha môže byť v žánri, ktorý ste ešte nikdy neskúšali, a rozšírenie svojich obzorov je jednoduchý a nenáročný spôsob, ako sa dozvedieť viac o svojich preferenciách.

 

Venujte sa svojim záujmom. Čítajte, čo sa vám páči, a nestarajte sa názormi iných. Knihy sú ako zelenina: Pokiaľ ich konzumujete, zbierate ich výhody.

 

Vytvorte si kútik na čítanie. Vytvorte si útulný priestora so všetkým komfortom, ktorý vás môže motivovať k ďalšiemu čítaniu. Nájdite si vo svojom dome miesto, kde sa budete cítiť pohodlne bez rozptyľovania.

Kde mám začať?

Sledujte rebríčky najčítanejších kníh, prípadne na Instagrame sú rôzne stránky kde po hashtegom knihy či čítanie nájdete čo iný oporúčajú. Ak sa vám zda hobby čítanie finančne nákladné a neche sa vám dávať 15 eur za knihu, ktorá neviete či vás bude baviť skúste po rokoch navštíviť knižnicu. Dnes sú už rôzne virtuálne knižnice, kde si za poplatok môžete do čítačky vypožičiavať knihy. Takže výhovorky bokom!

 

 

Libby. Táto bezplatná aplikácia (dostupná online, v App Store pre iOS alebo v Google Play pre Android) vás pomocou vašej knižničnej karty pripojí k výberu elektronických kníh a audiokníh vo vašej miestnej knižnici. Je to rýchlejšie ako zastavenie vo fyzickej knižnici a môžete čítať alebo počúvať priamo na svojom telefóne alebo čítačke elektronických kníh. Navyše neexistujú žiadne poplatky z omeškania, pretože vaše digitálne knihy sa automaticky vrátia v deň splatnosti.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 05:09