Olivový olej a citrón sú zázračná kombinácia.
StoryEditor

Kombinácia olivového oleja a citrónovej šťavy má veľké zdravotné výhody

14.12.2022, 10:22
Zdravie

Kombinácia, ktorá je chutná a výživná. Citrónová šťava a olivový olej sú ingrediencie, ktoré sa objavujú v mnohých našich obľúbených jedlách. Vedeli ste však, že títo dvaja keď sú spárovaní majú obrovské zdravotné výhody?

Citrónová šťava sama o sebe podporuje všetko od chudnutia až po lepšiu čistotu pleti a nutričná a wellness hodnota olivového oleja je dobre známa. Spoločne sa však ich vplyv zosilňuje. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako a prečo môže kombinácia olivového oleja a čerstvej citrónovej šťavy zlepšiť vaše zdravie. 

Aké sú zdravotné prínosy olivového oleja?

Olivový olej má bohatú históriu. Kleopatrina slávna zlatá žiara je považovaná za výsledok kúpania v olivovom oleji. Starovekí Gréci považovali olivu za „posvätné ovocie“ a Rimania spájali olivový olej s elitnou spoločnosťou a konzumovali tekutinu na predĺženie dlhovekosti. Tento bohatý zdroj zdravých tukov a antioxidantov, prezývaný „zlatý nektár bohov“, bol po stáročia vyhľadávanou komoditou. Dnes zostáva základom stredomorskej stravy. Tu sú niektoré z dôvodov, prečo je olivový olej taký výnimočný.

Je nabitý polyfenolmi

Len čajová lyžička olivového oleja – konkrétne extra panenského olivového oleja poskytuje množstvo polyfenolov, čo sú prírodné bioaktívne zlúčeniny, ktorých antioxidačné vlastnosti podporujú zdravie. To je dobrá správa pre tých, ktorí trpia stratou kostnej hmoty súvisiacou s vekom. Prečo? Pretože podľa nedávneho výskumu polyfenoly v olivovom oleji pomáhajú podporovať zdravie kostí tým, že pomáhajú udržiavať pod kontrolou oxidačný stres. Štúdie na zvieratách navyše ukazujú, že príjem určitých polyfenolov má pozitívny vplyv na kostnú hmotu, čo vedie k väčšej sile. Inými slovami, polyfenoly vo vysokokvalitnom olivovom oleji pomáhajú podporovať zdravie kostí ako súčasť kompletnej zdravej výživy.

Zdravé srdce

Vedeli ste, že kardiovaskulárne ochorenia sú celosvetovo najčastejšou príčinou predčasných úmrtí? Je to smutná, ale pravdivá štatistika. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že smrteľná choroba si každoročne vyžiada 17,9 milióna životov. Je zaujímavé, že populácia žijúca v stredomorských regiónoch má nízku mieru úmrtnosti na srdcové choroby. Aj keď je to pravdepodobne spôsobené kombináciou faktorov, predpokladá sa, že svoju úlohu zohráva ich vysoká spotreba extra panenského olivového oleja.

 

Toto nie sú jediné údaje, ktoré naznačujú dôležitosť olivových olejov pri udržiavaní kardiovaskulárneho zdravia. V prehľadovej štúdii z roku 2014 výskumníci zistili, že účastníci, ktorí konzumovali najviac olivového oleja, mali takmer o 10 percent nižšiu pravdepodobnosť srdcových problémov v porovnaní s účastníkmi, ktorí jedli najmenej olivového oleja.

A čo výhody citrónovej šťavy?

Z kyslého citróna sa vám môžu skrútiť ústa, ale len lyžica jeho šťavy má množstvo zdravotných výhod. Tu sú niektoré z nich.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:13