Kŕčové žily riešte čím skôr.
StoryEditor

Trápia vás kŕčové žily? Zistite čo všetko je za tým

12.12.2022, 11:00
Zdravie

Pocity ťažoby, opuchy či nepríjemné mravčenie, bolesti a večerné opuchy. Modré a hrudkovité žily nielen že nám nepridajú na kráse, ale môžu byť aj nebezpečné

Porozumenie problému

Zo srdca do tela a zase naspäť Srdce je zodpovedné za distribúciu krvi po celom našom organizme. Aby mohla správne pretekať tam a späť, potrebuje mať voľnú cestu. Prechádza cez tepny a vlásočnice, kde dochádza ku výmene kyslíku, oxidu uhličitého a odpadových látok. Zlieva sa do zväčšujúceho sa objemu žíl, ktoré ju privedú až do centra celého úžasného tanca životnej tekutiny a sily - srdca. Krv našim telom prúdi aj v závislosti od pohybu svalov pri chôdzi alebo cvičení a dýchaní. Žilné chlopne fungujú ako brána, ktorá rozhoduje o prepustení krvi. Ak chlopne prestanú plniť svoju funkciu, na steny žíl sa vyvinie príliš silný tlak a vznikne nám už veľmi dobre známy neduh - varixy, kŕčové žily.

Nadváha, hormóny a časté sedenie

Pobyt v prírode a sezónna strava sú základ. Medzi rizkové faktory spadá najmä nadváha, rôzne ortopedické poruchy (ploché chodidlo, vysoká klenba), časté prenášanie ťažkých vecí, vysoké teploty, príliš tesné oblečenie, ale aj hormonálne zmeny. Čo sa týka prevencie, dôležitá je najmä pravidelná fyzická aktivita najmenej 30 minút denne. Žilám svedčí najmä chôdza, bicyklovanie, plávanie a gymnastika. Snažme sa pohybovať nohami aj keď posedávame pri čítaní alebo televízore. Pomôžu nám pravidelné prestávky a naťahovanie sa.

Aby sme organizmus nezaťažovali a nemusel hromadiť prebytok tukov, ktoré nás pomaly ale isto smerujú ku kŕčovým žilám, stará dobrá rada sezónneho stravovania je opäť na mieste. Príroda nám v našom pásme ponúka presne to, čo v tej sezóne telo potrebuje. Možno chvíľku potrvá, kým sa opäť po toľkých rokoch “prepychu” iných potravín a stravovacích návykov vrátime ku zdravšiemu životnému štýlu, ale odmena bude dlhší a šťastnejší život bez neduhov. Pamätajte si, že neduhy len poukazujú na nerovnováhu, ktorú svojmu telu spôsobujeme.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. júl 2024 17:32