Krvácanie sprevádzané bolesťami brucha nie je dobrým signálom.dreamstime
StoryEditor

Krvácate po sexe? Kým niekedy je krvácanie následkom vášnivej noci, inokedy môže ísť o vážny zdravotný problém

12.12.2022, 15:00
Zdravie

Sexuálny styk žiaľ nie vždy musí skončiť ideálne. Niekedy dokáže pekný spoločný zážitok pokaziť napríklad zistenie, že ste počas milovania začali krvácať. Nie je to samozrejme nič príjemné, riešiť bezprostredne po sexe prezliekanie posteľného prádla. Situácia je nepríjemná pre obe strany, no obzvlášť pre ženy.

Kým niekedy je nečakané krvácanie predzvesť toho, že sa prihlásil váš mesačný cyklus, inokedy to môže byť naopak signál, že by ste mali vyhľadať lekára.

Vášnivá noc

Možno je príčinou krvácania po sexe váš rozvášnený partner. Príliš náruživý sex môže niekedy naozaj spôsobiť menšie trhliny vo vagíne a ich následkom dochádza k miernemu krvácaniu. Nie je to nič strašné a ranky sa pomerne jednoducho a rýchlo zahoja. Dajte si pár dni s vašou polovičkou od sexu pauzu a nabudúce väčší pozor.

Menštruačný cyklus

Súlož vám v žiadnom prípade menštruáciu nespustí, ani neovplyvní jej skorší nástup. Pravdou však je, že ak máte deň – dva pred začatím vašej periódy, môžete práve počas sexu zaznamenať počiatočné špinenie. Zväčša však nejde o nič dramatické.

Skrytý zápal

Postkoitálne krvácanie môže byť pre vás varovným signálom a zároveň príznakom pre rôzne ochorenia. Ak je navyše krvácanie sprevádzané aj kŕčmi v maternici, mali by se zbystriť pozornosť a navštíviť lekára. Môžete trpieť dysfunkciou vaječníkov, prípadne môže ísť aj o oveľa vážnejšie ochorenia. Zároveň vás však môže trápiť zápal krčku maternice, alebo polypy. To, čo by ste si v tomto prípade mali rozhodne všímať je, či je krvácanie len ojedinelým javom, alebo je to naopak pravidlom.

Antikoncepcia

Za vaše krvácanie môže byť niekedy zodpovedná aj antikoncepcia. Tá spôsobuje suchosť vagíny, ale aj dlhšie pretrvávajúce špinenie či krvácanie. Tento problém spôsobujú najmä antikoncepčné tabletky buď s príliš nízkym, alebo príliš vysokým obsahom estrogénu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. júl 2024 22:42