Pu - Erh môžete pokojne zaliať aj viackrát.dreamstime
StoryEditor

Presvedčte sa o výnimočných účinkoch čaju Pu – Erh. Už jedna šálka denne bude mať takýto vplyv na vaše zdravie

07.12.2022, 15:00
Zdravie

Už naše babičky liečili rôzne zdravotné problémy bylinkami a čajmi z nich. Kým účinky rastlín, ktoré bežne používate sú vám dobre známe, čo tak tentokrát venovať svoju pozornosť rastlinám, ktoré síce v našich zemepisných šírkach nerastú, no aj napriek tomu sú väčšine z vás známe.

Reč je o čaji Pu-Erh. Ten má tak svoje korene, ako aj tradíciu v Číne. Má výnimočné vlastnosti, vďaka ktorým mu dokonca hovoria ázijský penicilín. Pu- Erh totiž naozaj dokáže zabojovať s rôznymi chorobami.

Správny výber

Najlepšie bude, ak si vyberiete Pu-Erh bez rôznych aromatických prísad. Na jeho zemitú chuť si pomerne rýchlo zvyknete. Milovníci čajov ho obľubujú práve vďaka tejto chuti a vôni, ktorá je preň typická. Nič však nepokazíte ani v prípade, že bude čaj doplnený o prírodné zložky, akými sú napríklad sušené ovocie, ktoré mu predsa len dodá pre niekoho trošku atraktívnejšiu chuť.

Zalievanie

V prípade tohto čaju postupujte rovnako, ako pri príprave rôznych zelených čajov. To znamená, že by ste ich nemali zalievať vriacou, ale jemne vychladenou vodou, ktorá má zhruba 80 stupňov. Každý čaj má iný čas lúhovania, preto si pozorne prečítajte informácie, ktoré sú na obale. Takmer vždy však platí pravidlo, že tieto čaje sú znovu zalievacie, čiže ich môžete použiť viackrát po sebe.

image

Čaj má výnimočné účinky na vaše zdravie

dreamstime

Bežne dostupný

Kým v minulosti bol Pu-Erh považovaný za čaj cisárov a mohli si ho dovoliť len vyššie vrstvy, dnes je bežne dostupný aj v našich končinách. Kúpite ho ako porciovaný čaj, no ten ani zďaleka nemá toľko benefitov, ako čaj sypaný.

Zdravotné účinky

Pu-Erh priaznivo vplýva aj na vaše zdravie. Má antibakteriálne účinky a dokonca sú mu pripisované vlastnosti, ktoré dokážu bojovať aj s civilizačnými chorobami. Čaj znižuje cholesterol a v neposlednom rade zrýchľuje metabolizmus. Ak máte pocit ťažoby na žalúdku, už šálka tohto čaju vám pomôže s trávením. Máte respiračné ťažkosti? Pu – Erh vám pomôže rovnako, ak nie lepšie, ako bylinky, ktoré bežne poznáte. Nápoj podporuje aj vykašliavanie. Čaj by ste mali piť aj v prípade, že potrebujete podporiť váš imunitný systém. Prehnali ste to s alkoholom? Aj tu by ste mali siahnuť po tomto poklade z ďalekej Ázie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:03