Vypestujte si doma tieto bylinky a prechladnutie vás tento rok nezastihne.dreamstime
StoryEditor

Vypestujte si doma vlastných bojovníkov proti prechladnutiu: Tieto bylinky uľavia od kašľa či nádchy

02.12.2022, 09:30
Zdravie

Zima je pre mnohých obdobím prechladnutí a chrípok. Liečiť tieto neduhy však nemusíte len medicínou z lekárne, ale aj prírodnou cestou. Vypestujte si na okennom parapete vlastných bojovníkov proti prechladnutiu. Nielenže vám pomôžu s odstránením vírusov a baktérii, ale uvoľnia podráždené dýchacie cesty či priedušky. Pozrite sa, ktoré bylinky sa oplatí mať v domácej lekárničke.

Šalvia lekárska 

Šalvia v sebe ukrýva nespočetné množstvo liečivých vlastností. Okrem toho, že dokáže bojovať s chrípkou a prechladnutím, vďaka protizápalovým a baktericídnym účinkom môže pomôcť pri zápaloch v ústach aj v hrdle, tlmí bolenie v krku a kašeľ. Z listov aj vňate bylinky si môžete uvariť čaj, vyrobiť tinktúru alebo kloktadlo. Síce dokáže prezimovať v záhone, môžete ju pestovať aj doma v kvetináči na slnečnom mieste s dostatočným množstvom vody.

image

Šalvia lekárska

dreamstime

Mäta

Túto bylinky rozhodne pozná každá z vás. Mäta je skvelá na prípravu nápoja, ktorý vám uľaví od prechladnutia, pri inhalácii pomôže uvoľniť upchaté dutiny a hravo zvládne bojovať proti infekciám. Keďže sa veľmi rýchlo rozrastá, z jej liečivých účinkov môžete čerpať po celý rok. Doma v kvetináči nepotrebuje priame slnko a vyžaduje si pravidelnú zálievku.

image

Mäta

dreamstime

Tymian obyčajný 

Lístky aj vňať tymianu pomôžu pri chorobách horných dýchacích ciest, vyliečia kašeľ, no dokážu bojovať aj s podráždenými prieduškami a astmou. Táto bylinka sa radí k jedným z najmocnejších, pretože pôsobí antibakteriálne a lieči každý zápal. Z tymianu si môžete uvariť čaj, vyrobiť tinktúru alebo kloktadlo. Na pestovanie je nenáročný, potrebuje ľahkú pôdu a slnko.

image

Tymian obyčajný

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:53