Edamame musíte zaradiť o vášho jedálnička. Toto dokáže s vaším telom.dreamstime
StoryEditor

Poznáte edamame? Tento rastlinný proteín vám pomôže s budovaním svalov či menopauzou

27.11.2022, 08:30
Zdravie

Ľahké, chutné a plné cenných živín. Aj tak by sme mohli charakterizovať edamame, ktoré sa stáva čoraz obľúbenejším u ľudí, ktorí sa snažia žiť zdravo. Viete, prečo by ste mali aj vy siahnuť po týchto mladých sójových bôboch? Nielenže vám pomôžu s budovaním svalov, ale sú schopné znížiť riziko vzniku menopauzy. Pozrite sa, čo ďalšie dokážu.

Edamame sú jedlé mladé sójové bôby, ktoré sa svojou zelenou farbou líšia od bežných hnedých sójových bôbov. Hoci sa v Japonsku konzumujú už odpradávna, až v posledných rokoch sa o ich liečivých účinkov dozvedeli aj niektoré známe celebrity či fitness tréneri po celom svete. Tradične sa pridávajú do polievok, dusených pokrmov, šalátov, rezancov, no konzumujú sa aj samostatne. Ak ste edamame ešte nevyskúšali, mali by ste, ukrývajú v sebe totiž nespočetné množstvo liečivých látok, vďaka ktorým vám dokážu pomôcť napríklad s menopauzou či budovaním svalov. Pozrite sa, čo ďalšie dokážu s vaším telom.

Rastlinný proteín na budovanie svalov

Edamame v sebe ukrýva malé množstvo kalórii, no veľký obsah bielkovín. Práve z tohto dôvodu je považované za zdravé jedlo, ktoré prináša nutričné výhody. Okrem toho, že pomáha budovať a opravovať bunky, tkanivá či svaly, zabezpečuje aj ich správny rast a vývoj. Jednoducho, poskytuje telu všetky esenciálne aminokyselinu, ktoré dokážu bojovať s vysokým krvným tlakom alebo zrážanlivosťou.

Obsahuje dôležité vitamíny

Okrem bielkovín obsahuje aj niektoré dôležité vitamíny či minerály. Patrí k nim napríklad vápnik, vitamín K a folát, ktorý je skvelý pre zdravie mozgu či tvorbu červených krviniek. Takisto nemôžeme zabudnúť ani na železo, ktoré je nevyhnutné na prenos kyslíka do celého tela, dostatok energie, ale aj pre zdravú a krásnu pleť, vlasy, nechty.

image

Edamame obsahuje veľké množstvo minerálov a vitamínov.

dreamstime

Znižuje cholesterol

Ak budete pravidelne konzumovať edamame, môžete predísť aj niektorým závažným ohoreniam. Keďže tento prírodný zázrak obsahuje vlákninu, antioxidanty a dôležité vitamíny, je schopný znížiť cholesterol alebo predchádzať vzniku srdcových chorôb.

Aj pre cukrovkárov

Tí, ktorí pravidelne konzumujú ľahko stráviteľné sacharidy, ako je cukor, môžu byť vystavení riziku chronických ochorení, ako je napríklad cukrovka. Práve z tohto dôvodu by ste mali do vášho jedálnička zaradiť aj edamame, ktoré má nízky obsah sacharidov, a teda nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Znižuje riziko vzniku rakoviny

Tieto sójové bôby obsahujú veľké množstvo rastlinných zlúčenín, ktoré sa podobajú pohlavným hormónom a dokážu sa tak viazať na receptory, ktoré sa nachádzajú v bunkách vášho tela. Podľa vedcov je tak edamame schopné bojovať alebo znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka u žien a prostaty u mužov.  

Zbaví vás príznakov menopauzy

Menopauza je strašiakom každej ženy. Síce je to prirodzený proces, no často je spojený s nepríjemnými príznakmi, ako sú návaly tepla, zmeny nálady, potenie či únava. Keďže edamame dokážu premeniť niektoré typy črevných baktérii na rastlinný estrogén, je schopné zmierniť symptómy menopauzy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 10:41