Zelenina a strukoviny
Ak vám je zima, skúste si pripraviť rôzne druhy zeleniny, ktorú tepelne upravíte. Je na vás, či si ju zapečiete, ugrilujete či uvaríte. Takto pripravená zelenina zasýti, zahreje a navyše dodá telu potrebnú vlákninu a vitamíny. Ak ju navyše budete konzumovať napríklad s vajíčkom, urobíte len dobre. Práve tie totiž obsahujú množstvo vitamínu D, A, vitamíny skupiny B a tiež vitamín K. Posilnia imunitu, no tiež ochránia pred vírusmi a baktériami. Obohaťte svoju stravu aj o strukoviny. O ich benefitoch už bolo povedané snáď všetko. Práve preto by ste mali dbať na ich pravidelnú konzumáciu.
Zázvor
Zázvorový čaj je určite jedným z najúčinnejších pomocníkov pri prechladnutí. Má pozitívne účinky na trávenie, ale aj udržiavanie telesnej teploty. Okrem toho vám zázvor uľaví aj pri rôznych nevoľnostiach. Ak vás predsa len dostane chrípka do postele, niekoľko šálok zázvorového čaju vás rozhodne postaví na nohy.
Vývar
Výnimočné účinky vývaru poznajú všetci. Zahreje aj lieči. Poskytne množstvo potrebných živín. Obzvlášť hovädzí vývar by ste si mali v zime dopriať pokiaľ možno čo najčastejšie. Hovädzie mäso je bohaté na železo. Práve to má jednu z hlavných úloh pri krvotvorbe. Okrem toto mäso zdrojom vitamínov B a E, ale aj selénu či zinku.