Konopné semienka sú bohatým zdrojom bielkovín.dreamstime
StoryEditor

Nenápadné konopné semienka by sa mali stať súčasťou vášho jedálnička. Toto sú ich benefity na zdravie

24.11.2022, 10:00
Zdravie

So superpotravinami sa roztrhlo vrece a z každej strany sa pokúšajú vašu pozornosť na seba strhnúť exotické názvy produktov, ktoré sľubujú množstvo benefitov pre vaše zdravie. A pritom tie najmenej nápadné potraviny, akými sú napríklad aj konopné semienka, majú oveľa viac vitamínov a tiež pozitívnych účinkov na váš organizmus.

Práve tieto nenápadné semienka sú plné bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. A môžu ich konzumovať aj ľudia, trpiaci rôznymi potravinovými intoleranciami. 

Vitamínová bomba

Semienka, ktoré sa získavajú z konopy siatej obsahujú množstvo bielkovín, minerálov, vitamínov a tiež zdravých tukov. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorej by ste mali v strave prijímať dostatočné množstvo. A ako bonus, sú bezlaktózové a bezlepkové. Práve preto si na nich môžu pochutnať aj alergici.

Ako ich jesť 

Z konopných semienok sa lisuje olej, ktorý môžete konzumovať priamo a využiť tak jeho potenciál naplno. O jeho blahodárnych účinkoch vedia aj kozmetické firmy, ktoré ho vo veľkom používajú do svojich produktov. Ak chcete konopné semienka zaradiť do svojho jedálnička, ideálne je, zakúpiť si ich lúpané a pridávať ich do rôznych šalátov, smoothie či do jogurtu, alebo kaše. Majú príjemnú orieškovú chuť, takže si ich určite zamilujete. 

image

Lúpané semienka si môžete pridať do kaše či šalátov.

dreamstime

Pomoc pri rôznych ťažkostiach

Vďaka omega 6 mastným kyselinám, ktoré semienka obsahujú, si dokážu poradiť s rôznymi zápalmi, ktoré sa v tele môžu prejaviť. Konopné semienka dokonca stimulujú produkciu tých hormónov, ktoré zmierňujú príznaky dobre známeho predmenštruačného syndrómu. O konopné semienka by si svoju stravu mali obohatiť aj vegetariáni a vegáni pre množstvo bielkovín, ktoré tieto zázračné semienka obsahujú. Sú v nich tiež bohato zastúpené aj vzácne omega 3 mastné kyseliny. Sú teda zdrojom zdravých tukov, ktoré by mali byť súčasťou zdravej stravy. Omega 3 mastné kyseliny sa nachádzajú napríklad v rybách ako tuniak, makrela, alebo losos. Ak teda na tanieri tieto ryby nemáte príliš často, konopné semienka vám potrebné živiny doplnia. Vaše telo z nich čerpá aj vápnik, horčík či železo. O tom, akú dôležitú rolu zohráva v stravovaní vláknina sme písali už veľakrát. To, čo ocení snáď každá žena je skutočnosť, že hrá dôležitú úlohu pri redukcii hmotnosti. Navyše vláknina reguluje hladinu cukru a cholesterolu a tiež urýchľuje proces trávenia. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 04:09