Rastlinná strava pomôže nielen vášmu tráveniu, ale aj planéte.pexels
StoryEditor

Zapojte sa do vegánskej výzvy ešte dnes! Možností na takéto stravovanie je viac, ako by ste si mysleli

04.01.2023, 15:00
Recepty a tipy

Január sa nesie v znamení rôznych výziev. Hneď po „suchom januári“ prichádza na rad „veganuár“. Táto výzva má pomôcť odľahčiť nielen vaše trávenie, ale v prvom rade planétu. Počas celého mesiaca sa konzumujú len rastlinné potraviny. Váhate, či by ste to zvládli? Nebude to ľahké, ale ani nemožné. Chce to určite kopec organizovania v kuchyni, ale stojí to za to!

Možností je však viac, ako by ste si mysleli. Otvoria sa vám úplne nové obzory a dáte možno šancu aj takým potravinám, ktoré ste do teraz v obchodoch len obchádzali. Ponúkame vám pár tipov, ako by mohli vyzerať vaše raňajky, obedy či večere.

Raňajky

Máte radi sladké teplé raňajky? Potom si môžete robiť rôzne kaše. Kaša z ovsených, ryžových či iných vločiek, pšenová kaša, kaša z pohánky a mnoho ďalších. Je na vás, či budete kašu variť s vodou, alebo s rastlinným mliekom. Názory na med sa v tomto prípade veľmi líšia, ak sa mu chcete tento mesiac vyhnúť, čo však nemusíte, môžete ho nahradiť javorovým, čakankovým či iným sirupom. Nezabudnite do kaše pridať rôzne semienka, oriešky a ovocie, aby ste doplnili aj zdravé tuky a vlákninu. Ak máte radi mäso či výrobky z neho, trh ponúka rôzne rastlinné alternatívy. Kým niektorým ich chuť absolútne nevyhovuje, iní tvrdia, že sa na ňu dá zvyknúť a dokonca zostávajú verní sójovým párkom aj po uplynutí výzvy, alebo nimi aspoň sem tam nahradia údenú klasiku. Ruku do ohňa dáme za to, že taký hummus či iné rastlinné nátierky si budete kupovať či pripravovať s radosťou aj po zvyšok roka.

image

Raňajkovú kašu nezabudnite doplniť o ovocie a oriešky.

pexels

Obedy

Obedy by mali byť bohaté predovšetkým na bielkoviny. Tie sú ukryté napríklad v strukovinách, ale aj v mnohých druhoch zeleniny. Môžete si pripraviť rôzne zeleninové či strukovinové „fašírky“. Ak do nich pridáte napríklad varený cícer či červenú šošovicu, máte výživné a najmä chutné jedlo za pár minút. Tofu, seitan, ale aj tempeh je niečo, čo ste do teraz vo vašej kuchyni nepoužívali, no ich chuť vás prekvapí. Ryža so zeleninou a tofu, bezvaječné cestoviny s paradajkovo – cuketovou omáčkou, ale aj pečený tempeh s tekvicou či inými druhmi zeleniny. Nezabudnite tiež na zemiaky. Obsahujú množstvo prospešných vitamínov a minerálov. Niektoré obchodné reťazce prinášajú náhrady mäsa, ktoré sú nie len zdravé, ale aj chutné. Sme si istí, že si ich zamilujú aj tí najväčší mäsoví nadšenci.

image

Skvelý obed si môžete pripraviť z ryže a zeleniny.

pexels

Večera

Aby ste nestáli celé dni len pri sporáku, varte si jedlo na niekoľko dní, alebo si dajte na večeru to, čo ste mali na obed a naopak. Za pár minút máte pripravené napríklad rôzne prívarky. Batatový, zemiakový či prívarok z červenej šošovice. Zjemnite ich vegánskou smotanou, alebo kokosovým mliekom. Ani vegánske maslo už nie je ničím výnimočným. Husté polievky či omáčky si môžete servírovať denne. Odmenou vám bude perfektne fungujúce trávenie a tiež množstvo energie, ktorú z tejto stravy získate.

image

Zeleninová strava je pestrá. Ponúka vám viac možností, ako by ste si mysleli.

pexels

Desiata a olovrant

Nezabudnite počas dňa ani na desiatu a olovrant. Tieto chody dňa môžu obsahovať napríklad kokosový či sójový jogurt, alebo misku ovocia s orieškami. Nezabudnite na ovocné a zeleninové šťavy a tiež smoothie nápoje, ktoré môžete mať po ruke počas celého dňa. Ich príprava vám nezaberie viac ako pár minút a spoľahlivo vás zasýtia aj na niekoľko hodín.

image

Hummus si môžete dať ako ktorýkoľvek chod.

pexels

Pre maškrtníkov

Ani čokoholici sa nemusia obávať, že budú musieť byť celý mesiac bez čokolády. Aj v tomto prípade je vegánskych pochúťok viac než dosť. Vegánske čokolády od výmyslu sveta, rôzne výlučne rastlinné tyčinky či iné maškrty. Zrazu si v potravinách všimnete veci, ktorým ste do teraz nevenovali svoju pozornosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:58