Pesar je jednou z možných alternatív, ako sa chrániť pred nežiadúcim otehotnením.dreamstime
StoryEditor

Ženský kondóm? Prezradíme vám ako pesar používať a či je zároveň spoľahlivou antikoncepciou

18.11.2022, 10:00
Zdravie

Téma nežiadúceho tehotenstva je aktuálna takmer vždy, u všetkých žien a tiež v rôznom veku. Niektorým ženám vyhovuje hormonálna antikoncepcia, iné ju z rôznych dôvodov nechcú, alebo dokonca nemôžu užívať. Práve pre ne je ideálnym riešením pesar – ten je mechanickou bariérou, ktorá zakrýva krčok maternice a bráni spermiám prejsť cez jeho ústie.

Pesar má hneď niekoľko výhod, oproti iným antikoncepčným prostriedkom, prípadne metódam, no sú tu aj isté nevýhody o ktorých by ste mali vedieť.

Ako to funguje?

V našich končinách je najčastejšie používaný typ pesaru – Diafragma. Je to najmä vďaka jeho anatomickému tvaru, ktorý pri pohlavnom styku takmer necítite. Je flexibilný a veľmi jednoduchý na zavádzanie, takže nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti. Zavádza sa do pošvy podobne ako tampón, s čím má iste väčšina žien dostatočné skúsenosti. Každý výrobca ponúka dostatočne podrobný, ilustrovaný návod, ako na to.

Pre koho je pesar vhodný?

Pesar ako druh antikoncepcie, je vhodný najmä pre ženy, ktoré z akýchkoľvek dôvodov nemôžu, alebo nechcú brať hormonálnu antikoncepciu, no aj napriek tomu chcú byť počas sexu chránené. Pesar mnohokrát využívajú ženy počas dojčenia, prípadne po pôrode, ale tiež tie, ktoré trpia rôznymi alergiami, napríklad na latex. Pesar nemá žiadne vedľajšie účinky. Jedinú chvíľku nepohody môžete skutočne v začiatkoch pocítiť len pri jeho zavádzaní, no aj tá iste praxou úplne pominie. Má anatomický tvar, ktorý je vhodný pre všetky ženy a navyše je to nielen ekonomická, ale aj ekologická forma antikoncepcie, keďže sa dá opakovane používať. Obrovskou nevýhodou však je, že pesar vás neochráni pred žiadnymi pohlavnými chorobami. Preto sa odporúča jeho používanie predovšetkým za predpokladu, že máte stabilného partnera.

Ako na to?

Pesar, ktorý sa naozaj podobá klasickému kondómu, sa zavádza do pošvy aspoň dve hodiny pred stykom. Pozor však na samotné vyberanie. Určite ho nemôžete vybrať bezprostredne po styku. Počkať by ste mali minimálne šesť hodín, no nesmiete ho nechať zavedený dlhšie, ako 24 hodín. Pred aplikáciou je nevyhnutné použiť aj špeciálny gél, ktorý by mal byť zároveň antikoncepčný. Aj v tomto prípade však záleží najmä od typu toho ktorého výrobku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. apríl 2024 21:13