Vďaka čítaniu sa budete cítiť lepšie, zdravšie a šťastnejšie.unsplash
StoryEditor

Radi čítate? Ak nie, mali by ste: Nielenže si zlepšujete pamäť, ale zbavujete sa stresu a pomalšie starnete

28.10.2022, 15:00
Zdravie

Patríte k milovníčkam kníh alebo sa naopak radíte k ženám, ktoré si radšej počkajú, kým sa podľa knihy natočí film? Či už čítanie máte rady alebo nie, rozhodne by ste s ním mali začať. Možno vás to prekvapí, no vďaka každodennému čítaniu si môžete zlepšiť pamäť, zbaviť sa stresu, ale aj spomaliť starnutie. Pozrite sa, aké ďalšie benefity prináša čítanie kníh.

Možno si radšej pozriete seriál alebo film natočený podľa knihy, ale milovníčky čítania by vám rozhodne potvrdili, že filmy sú len slabým odvarom toho, čo nájdete v knihách. Možno si poviete, že ste sa načítali dosť v škole alebo keď boli vaše deti malé, no mali by ste vedieť, že čítanie je obohacujú pre celé telo. To znamená, že čítať sa naozaj oplatí, a to v každom veku. Pozrite sa, aké benefity so sebou prináša.

Konverzovať budete ako profesionálky

Hľadáte v bežnom živote pri komunikácii dlhšie tie správne slová? Už nemusíte. Ak totiž začnete pravidelne čítať, rozšírite si slovnú zásobu, ľahšie sa vám budú vytvárať vetné konštrukcie a vaša predstavivosť konečne ožije. Vďaka čítaniu sa tak môžete stať majsterkami rozhovorov, či už v osobnom živote alebo práci. Nielenže budete pútavo rozprávať, ale aj druhý vás budú radi počúvať.

Rozšírite si obzory

Okrem slovnej zásoby si vďaka čítaniu môžete rozšíriť aj vedomosti. Pamätáte si na to, keď ste sa v škole museli učiť z učebníc a do hlavy vám to išlo veľmi ťažko? Pravdepodobne za to mohol fakt, že ste to robili nasilu alebo vás to jednoducho nudila. Ak sa však k novým poznatkom dopracujete cez náučnú literatúru, vďaka príbehom s dejovou líniou si ľahšie zapamätáte fakty.

Čítaním proti stresu

Čítanie kníh môže stimulovať rôzne funkcie mozgu. Nielenže dokáže znížiť srdcovú frekvenciu a krvný tlak, ale predovšetkým je skvelé pri depresii a strese. Aby ste si dlhšie uchovali mentálne zdravie, skúste venovať knihám aspoň 15 minút denne. Verte či nie, zabudnete na váš psychický stav a konečne sa začnete cítiť lepšie.

Prebudíte v sebe empatiu

Vďaka čítaniu sa u vás môžu rozvinúť nielen analytické schopnosti, ale aj empatia. Už sa na okolitý svet nebudete pozerať len cez čiernu alebo bielu optiku. Totiž, viac si začnete uvedomovať, že život je nepredvídateľný. Nikdy predsa neviete, kedy sa ocitnete v situácii, ktorá vám obráti život hore nohami. Práve kvôli tomu budete určite menej hodnotiť a odsudzovať.

Budete starnúť pomalšie

Knihy pomáhajú s intelektom každej vekovej skupine. To platí najmä pre staršiu generáciu, pre ktorú je čítanie doslova základom duševného zdravia. Keďže si vďaka nemu udržujú kognitívne funkcie v pohybe, môžu tak predísť rôznym ochoreniam alebo diagnózam ako je Alzheimerova choroba.

Lepší spánok

Mávate problémy so zaspávaním? Skúste siahnuť po dobrej knihe a uvidíte, že zaspávať sa vám odrazu bude oveľa jednoduchšie. Totiž, pri čítaní sa vaša myseľ prepne do relaxačného režimu, a preto sa môžete často budiť s knihou v ruke bez toho, aby ste vedeli, kedy sa vaše telo uložilo na spánok.

Lepšia pamäť aj koncentrácia

Vďaka pravidelnému čítaniu si budete omnoho viac pamätať. Ak sa začítate do dobrej knihy, väčšinou jej venujete celú svoju pozornosť, a to potom môžete využiť aj v iných oblastiach života. Okrem pamäti sa vám totiž zlepší aj koncentrácia, ktorú nepochybne využijete mnohokrát.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 23:18