Pálenia záhy sa môžete rýchlo zbaviť. Pomôžu vám v tom tieto jednoduché triky.dreamstime
StoryEditor

Pálenie záhy vie potrápiť: Vďaka týmto trikom sa ohňa v hrdle zbavíte raz - dva

28.10.2022, 12:00
Zdravie

S ohňom v hrdle bojuje veľké množstvo ľudí. Niektorí ho zažívajú len výnimočné, iní na pravidelnej báze. Viete, čo tento nepríjemný pocit spôsobuje? Či už je to zlá strava, stres, cvičenie alebo korenené potraviny, mali by ste sa pálenia záhy vedieť zbaviť čo najskôr. Odvrátiť tento stav vám môžu pomôcť tieto jednoduché, no účinné triky.

Pocit pálenia v hrudníku a hrdle nastáva vtedy, keď sa kyselina vracia do pažeráka. Ak ho zažívate len výnimočne, pravdepodobne ste nestihli spozorovať, čo vám tento pocit nepohody spôsobuje, no tí, ktorí ho zažívajú na pravidelnej báze už vedia, že pálenie záhy je väčšinou zapríčinené zlou stravou, ako napríklad korenenými, mastnými či kyslými potravinami alebo čokoládou a kávou. Našťastie, existuje niekoľko riešení, ktoré vám dokážu uľaviť v priebehu niekoľkých minút. Najrýchlejšiu pomoc vám poskytnú tieto overené babské triky.

Žuvačka bez cukru

Žuvačku väčšinou používate, keď si potrebujete osviežiť dych. Vedeli ste však, že okrem zbavenia sa nepríjemného zápachu vám môže pomôcť aj s ohňom na hrudi? Môže za to fakt, že žuvačky prispievajú k tvorbe slín, ktoré splachujú nepríjemnú kyslosť v žalúdku navyše. Stačí, ak budete po výdatnom obede žuvať žuvačku po dobu 30 minút.

Sóda bikarbóna

Keďže jedlá sóda dokáže zneutralizovať žalúdočné kyseliny, je takisto skvelá na pálenie záhy. Jednoducho, zmiešajte v pohári vlažnej vody 2 čajové lyžičky sódy a všetko naraz vypite. Pozor, neodporúča sa jej časté užívanie, pretože môže spôsobiť nevoľnosť alebo opuch.

Šťava z Aloe vera

Liečivé účinky rastliny aloe vera boli známe už našim predkom pred niekoľkými tisíckami rokov. Dodnes sa využíva v rôznych oblastiach, vrátane problémov s páleným záhy. Keďže dokáže pomôcť pri popáleninách, s pálením v hrudníku je to pre ňu hračka. Stačí, ak si do pol maličkej šálky vytlačíte šťavu z aloe vera,  pomaly vypijete a okamžite pocítite upokojenie podráždeného pažeráku.

image

S pálením záhy vám pomôže žuvačka či aloe vera.

dreamstime

Sladké drievko

Podobne ako žuvačka aj žuvanie sladkého drievka zvyšuje produkciu slín a pomáha tak neutralizovať žalúdočné kyseliny. Ak by ste ho chceli vyskúšať, v obchodoch alebo na internete sa popozerajte po sladkých plátkoch, ktoré by ste mali po jedle žuvať po dobu 30 minút. Dávajte si však pozor na ich prijaté množstvá, inak si môžete spôsobiť zvýšený krvný tlak.

Brest plavý

Kôra z tohto stromu sa využíva pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Keďže obsahuje upokojujúce látky, ktoré utvárajú ochrannú vrstvu na stenách pažeráka, vie skvele pomôcť pri pálení záhy. Jednoducho, zmiešajte pár polievkových lyžíc extraktu z brestu plavého v pohári vody ihneď po jedle a pred spaním.

Bylinkové čaje

Zmieriť pálenie záhy vám rozhodne pomôžu aj niektoré liečivé bylinné čaje, ako napríklad zo zázvoru, mäty, harmančeka, medovky alebo fenikla. Nielenže uvoľnia svalstvo, zmiernia vylučovanie žalúdočných štiav, ale dokážu utíšiť aj podráždený žalúdok. Stačí, ak si 30 minút pred jedlom uvaríte váš obľúbený čaj a verte či nie, žiadne ťažkosti sa nedostavia.

Jablko

Jablká sú považované za prírodný zázrak, pretože dokážu uľaviť od kyslosti a okamžite upokojiť pocit nepohodlia v hrdle a hrudníku. Pomôcť vám môže najmä jablkový čaj, ktorý si pripravíte z jedného jablko, šťavy z citróna a jednej polievkovej lyžice kvetov harmančeka. Všetky suroviny vložte do hrnca, varte desať minút a pred scedením nechajte ešte odstáť.

Poloha, v ktorej spíte

Zvykne sa u vás pálenie záhy objaviť aj v noci? Takúto nočnú nepohodu môže ovplyvňovať predovšetkým poloha, v ktorej spíte a prevažne je to spánok na pravej strane. Práve z toho dôvodu, ak často trpíte pálením záhy, sa snažte spávať na ľavej strane a nejedzte tesne pred spaním.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:11