Depresiu určite nepodceňujte a vyhľadajte odbornú pomoc.pexels
StoryEditor

Zhoršená nálada a únava? Možno trpíte sezónnou afektívnou poruchou, takto sa jej zbavíte

05.11.2023, 14:00
Zdravie

Jeseň je presne tým ročným obdobím, kedy sa vám môže pokojne stať, že na vás doľahne mierna depresia. Spôsobuje to skoršie stmievanie, horšie počasie a v neposlednom rade aj kolotoč povinností, ktorým musíte denne čeliť. Niet sa teda čo čudovať, že mnoho ľudí práve počas jesene trpí takzvanou sezónnou afektívnou poruchou. Je to typ depresie, ktorá úzko súvisí so zmenou ročného obdobia.

Afektívna sezónna porucha má teda zväčša krátkodobý charakter, no vôbec by ste ju nemali podceňovať. Práve naopak. Ako si teda zlepšiť náladu aj počas dní, kedy vám nie je práve najlepšie?

Kvalitný spánok

Nedostatok spánku dokáže poriadne ovplyvniť nielen váš zdravotný stav, ale tiež náladu. Spánok je častokrát podceňovaný, no mali by ste mu venovať zvýšenú pozornosť. Najmä, ak máte sklony k depresii či trpíte nedostatkom energie počas dňa. O únave ani nehovoriac. Choďte včas do postele a snažte sa vytvoriť si návyk, ba až rutinu z toho, kedy idete spať a kedy vstávate. Tento režim bude prospešný nielen vášmu psychickému zdraviu.

Jedzte zdravo

Jedlo, ktoré počas dňa prijímate, vás buď nakopne, alebo naopak, budete kvôli nemu oveľa ospalejší. Nevynechávajte jednotlivé chody jedla počas dňa. Je to dôležité najmä preto, aby ste mali stále dostatok energie. Do jedálnička zaraďte potraviny, bohaté na vitamíny. Aj jeseň vám ponúka množstvo sezónneho ovocia a zeleniny, tak to využite vo svoj prospech.

Čerstvý vzduch

Teplota vzduchu je stále pomerne príjemná, tak trávte podľa možností čo najviac času vonku. Choďte na prechádzku do prírody alebo sa venujte nejakej športovej aktivite. Na beh či bicyklovanie máte momentálne ideálne podmienky. Veľa urobí aj to, že do obchodu nepôjdete vždy autom, ale zvolíte chôdzu. Pobyt na čerstvom vzduchu má priaznivé účinky na vaše telo. Vyvetráte si hlavu a možno prídete aj na iné myšlienky. Jeseň je plná farieb, takže to bude v neposlednom rade aj pastva pre vaše oči.

Vyhnite sa alkoholu a cigaretám

Počas psychicky náročnejšieho obdobia mávajú ľudia oveľa väčšie sklony k rôznym závislostiam. Dajte si na to pozor. Ak vám je ťažko, vyhnite sa alkoholu či cigaretám. Spôsobujú síce istý druh úľavy, no len krátkodobo a v konečnom dôsledku to má na vašu psychiku zlý dopad. Navyše, pokiaľ nie ste v psychickej pohode, je tu oveľa vyššia pravdepodobnosť, že ste náchylnejší na vybudovanie si psychickej závislosti.

Pracujte pri okne

Ak máte tú možnosť, snažte sa pracovať čo najviac pri okne. Presuňte si pracovný stôl s počítačom tak, aby ste boli čo najviac v kontakte s denným svetlom. Je to síce detail, no i ten má na vašu náladu pozitívny dopad. V neposlednom rade to vplýva aj na váš prirodzený biorytmus a pomáha udržiavať zníženú hladinu stresu.

Pomoc odborníka

Poslednou radou je, aby ste vaše problémy či pocity nebagatelizovali. Ak sa dlhodobo necítite dobre a vaše psychické rozpoloženie má vplyv aj na vaše okolie a prácu, netrápte sa. Vyhľadajte odbornú pomoc psychológov, terapeutov a v niektorých prípadoch aj psychiatrov. Vaše duševné zdravie by pre vás malo byť na prvom mieste.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 22:17