Nafúknuté brucho trápi mnoho ľudí.
StoryEditor

Trápi vás neustále nafúknuté bruško? Po týchto tipoch vám zaručene spľasne!

03.10.2022, 09:46
Zdravie

Poznáme to všetky. Nepríjemný pocit nafúknutého brucha či už cez deň, alebo keď sa chceme večer obliecť do pekných šiat. Nepríjemný pocit nafúknutého brucha dokáže pokaziť celý deň. Najhoršie je to, že ani nevieme poriadne z čoho. Odborníci prišli so zaručenými tipmi, po ktorých nám bruško určite spľasne a obtiahnuté šaty sú na dosah.

Ak sa pocit nafúknutého brucha u vás opakuje pravidelne, mali by ste spozornieť. Môže sa totiž jednať o signál dyspepsie – funkčnej poruchy trávenia. „Funkčnou” sa nazýva preto, že nemá dostupnými vyšetreniami zistiteľnú príčinu vzniku. Kvôli tomu sa predpokladá porucha vo fungovaní orgánu, nie poškodenie jeho štruktúry. Ďaľšie príčiny môžu byť napríklad infekcia baktériou helikobakter pylori, histamínová intolerancia, alergia na mliečnu bielkovinu alebo intolerancia na laktózu či lepok. Na potrvdenie diagnózy sa zvykne nasadzovať eliminačná diéta, kedy sa rizikové potraviny na určitý čas obmädzia a potom sa postupne pridávajú do jedálnička. Najlepšie si písať stravovací denník, vďaka ktorému postupne zistíte, ktoré potraviny vám naozaj nerobia dobre. V takýchto prípadoch je už najvyšší čas, aby ste obnovili správne fungovanie trávenia a podporili ho. Okrem úpravy stravy si môžete pomôcť aj kvalitnými prírodnými doplnkami na trávenie.

Kým vyhľadáte odborníka, skúste  do denného režimu zaradiť ťieto tipy a ak sa vám nepolepší treba pri nafúknutom brušku spozornieť.

 

  • živica mastichu - prírodný výživový doplnok, ktorý slúži na úľavu od tráviacich ťažkostí
  • nalačno pred jedlom vypite pohár teplej vody s kvapkou citrónu či jablčného octu
  • bylinkové čaje: mäta, nechtík, harmanček, valeriana, medovka, palina, zázvor, fenikel, angelika
  • banány - sú zdrojom extra vlákniny
  • denne zjedzte za lyžičku ľanových semiačok
  • jedlo dôkladne prežujte a jedzte pomaly
  • jednoduchý cvik - postavte sa, dbajte pri tom na to, aby ste vášmu nafuknutému bruchu dopriali voľnosť - ak máte na sebe nepohodlné legíny, stiahnite si ich pod bruško. Je taktiež dôležité aby ste stáli vystretá, chodidlá by ste mali mať na šírku vašich bokov a ramená ťahať dozadu. Zhlboka sa nadýchnite a držte dych aspoň 5 sekúnd. Potom sa snažte všetok vzduch vydýchnuť - pozor, musí to trvať minimálne 10 sekúnd! Vydychujte čo najdhlšie a po skončení sa zohnite k nohám a posledný krát zhlboka vydýchnite. Opakujte aspoň trikrát.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:48