Arónia v akejkoľvek podobe bude pre vaše telo len prínosom.dreamstime
StoryEditor

Arónia je kráľovná antioxidantov: Dajte jej šancu a využite jej potenciál pre svoje zdravie

02.10.2022, 06:00
Zdravie

Arónia je krík, ktorý nie je na prvý pohľad ničím výnimočný. Dokonca si ani nevyžaduje špeciálnu starostlivosť a pozornosť. O to viac prekvapivé je, že malé čierne bobuľky sú pre zdravie obrovským prínosom. V porovnaní s iným ovocím má práve arónia najviac antioxidantov.

Už jedna lyžička arónie denne vám pokryje celú škálu vitamínov a minerálov, ktoré váš organizmus potrebuje. Na vlastnom tele pocítite blahodárne účinky už po pár dňoch, odkedy aróniu budete konzumovať.

Kráľovná antioxidantov

Antioxidanty sú pre naše telo najmä v tejto hektickej a častokrát aj stresujúcej dobe veľmi dôležité. Práve arónia sa môže pýšiť tým, že spomedzi všetkých druhov ovocia práve ona obsahuje najviac antioxidantov. Právom je teda zaradená medzi super potraviny. Chráni pred oxidačným stresom, voľnými radikálmi a vďaka tomu aj pred rôznymi chorobami. Okrem rakoviny antioxidanty účinne bojujú aj pri srdcovo – cievnych ochoreniach, rôznych chronických či tráviacich ťažkostiach. Nesmieme zabudnúť ani na to, že arónia v akejkoľvek podobe detoxikuje telo.

Zdroj vitamínov

Arónia je bohatá najmä na vitamín C. Ten by ste mali konzumovať aj preventívne, pretože je dôležitým vitamínom pri budovaní imunity. Vo veľkom množstve sa v arónii vyskytujú aj vitamíny A, B9, E a tiež vitamín K. Nechýbajú ani minerály ako železo, jód, draslík, mangán, zinok a tiež pre telo nevyhnutný vápnik. Pozitívom však je aj nízky obsah cholesterolu a nasýtených tukov.

Účinná ako liek

Ak ste si doteraz mysleli, že pri problémoch s močovými cestami by ste si mali naordinovať v prvom rade brusnice, tak ste podľa všetého nemali informáciu o tom, že arónia má päť až desaťkrát viac kyseliny chinovej, ktorá dokáže zatočiť aj s močovými infekciami. Niektoré štúdie dokazujú, že požívaním arónie sa môže spomaliť nárast rakovinových buniek až o viac ako 50 %. Arónia má protizápalové účinky, zároveň sa vám vďaka nej budú vyhýbať vírusy, baktérie a váš imunitný systém bude klapať ako hodinky. Arónia vám bude nápomocná aj v liečbe tráviacich problémov. Žalúdočné vredy, ale aj hnačky budú vďaka nej minulosťou. Pokiaľ budete jesť bobule čerstvé, prípadne lyofilizované, doprajete si aj poriadnu dávku vlákniny. O tom, aká je vláknina pre vaše telo dôležitá, sme už písali niekoľkokrát.

Šťava z arónie

Šťavu si kupujte vždy 100% čistú. Bez farbív či pridaného cukru. V tom prípade vám pravidelný prípitok s touto lahodnou tekutinou dokonca dokáže znížiť hladinu cukru v krvi a slúži aj ako prevencia proti cukrovke. Šťava aj bobule však zlepšujú aj krvný obeh. Znižujú riziko infarktov, posilňujú cievy a tiež pozitívne vplývajú na činnosť srdca. Zlepšuje regeneráciu tela a podporuje lepšie a rýchlejšie hojenie rán.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:34