Macerát z púčikov môžete použiť pri rôznych zdravotných problémoch.pexels
StoryEditor

Gemmoterapia má blahodárny vplyv na zdravie: Využíva iba obyčajné puky rastlín

13.09.2023, 10:00
Zdravie

Príroda nám neustále ponúka množstvo možností, ako z nej ťažiť maximum. Kým účinky niektorých rastlín poznali už naše staré mamy, na iné využitia stále prichádzame a skúmame ich. Novinkou v tejto oblasti, o ktorej stále nie je dosť počuť, je aj gemmoterapia. Že netušíte, o čo ide? Ide o púčiky rastlín, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie, a to najmä preto, že práve v samotných púčikoch je vysoká koncentrácia všetkých cenných látok.

Gemmoterapia je odvodená z latinčiny, kde gemmon znamená púčik. Ľudia v snahe vyťažiť z rastlín maximum, pripravujú práve na jar z týchto drobných, nenápadných púčikov rôzne tinktúry a maceráty.

Púčiky rastlín

Pokiaľ ešte v gemmoterapii nie ste úplne zorientované, začnite rastlinami, ktoré poznáte a možno ich aj máte v záhrade. Kapucínka je silné prírodné atibiotikum, ktoré napomáha pri nachladnutí, ťažších aj ľahkých respiračných chorobách a tiež v prípade, že vás často trápia močové cesty. Na močové cesty sú vhodné tiež púčiky vŕby, no tie sú účinné aj v boji proti vírusovým ochoreniam a tiež priaznivo vplývajú a dokonca liečia tráviace ústrojenstvo. O sile ríbezlí nemusíme nijako obzvlášť hovoriť. Rovnako skvelé ako samotné plody, sú aj púčiky z tohto kríka. Senná nádcha či iné alergie proti ním nebudú mať šancu.

Príprava macerátu

Na prípravu macerátu by ste mali použiť nerozkvitnuté púčiky rastlín, ktoré zbierajte najmä zo spodných konárikov kríkov či stromov. Ideálnym obdobím na zber je, samozrejme, jar. Púčiky prepláchnite vodou, dajte do väčšej uzatvárateľnej fľaše a zalejte kvalitným bielym alkoholom tak, aby boli úplne ponorené. Takto pripravený macerát uskladnite na tmavšom mieste zhruba na dva týždne a každý druhý deň pretrepte.

Použitie

Macerát alebo tinktúra, ktorá vám vznikla z púčikov a alkoholu, je výborná ako prevencia, ale tiež ako liečivo na už vzniknutý problém. Prelejte si ju do fliaš s pipetou a každý deň by ste mali užívať toľko kvapiek, koľko máte kíl. Pokojne si dávku rozdeľte aj na niekoľko častí, aspoň tak telu dodáte potrebné vitamíny viackrát za deň.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:00