Tvrdý obal vlašských orechov sa dá ešte použiť.Pexels
StoryEditor

Ako využiť orechové škrupiny? Zmiernia silný kašeľ, odstránia zubný povlak

24.09.2022, 06:00
Zdravie

Možno sa budete čudovať, ale ten niekedy nerozbitný tvrdý obal vlašských orechov sa dá použiť ako prírodné skrášľovadlo alebo liek na rôzne neduhy.

Odstránia škodlivý zubný povlak

Nepríjemný nános na zuboch plný baktérií so sebou nesie riziko kazov. Chcete sa mu vyhnúť? Možno o tom neviete, ale škrupiny vlašských orechov sú silne antibakteriálne a protizápalové. Využite to.

AKO NA TO: Do pol litra vody dajte 60 g namletých orechových škrupín. Zmes priveďte do varu a potom 10 minút poduste. Mala by vám vzniknúť kašovitá hmota. Touto „pastou“ si aspoň dvakrát mesačne počas 5 minút čistite zuby. Budú zdravšie a belšie.

Vyrovnajú hladinu jódu

Jód je veľmi dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy, maternice alebo prostaty. A práve v orechových škrupinách je ho dostatok. Ak máte práve tohto prvku v tele nedostatok, doprajte si účinnú orechovú kúru.

AKO NA TO: Do kastróla nasypte dva a pol hrnčeka škrupín. Zalejte ich dvoma šálkami vody a chvíľu povarte. Odvar potom nechajte vychladnúť. Pite ho trikrát denne, pred každým jedlom počas dvoch až troch týždňov. Hodnoty jódu by sa vám mali vrátiť do normálu.

Zmiernia silný kašeľ

Kašeľ dokáže pekne potrápiť. Ak si prechádzate chrípkovým obdobím, máme pre vás tip na čaj, ktorý vám uľaví.

AKO NA TO: Asi 25 škrupín vlašských orechov dôkladne umyte, zalejte pol litrom vody a povarte 30 minút. Potom čaj nechajte 15 minút odstáť a prelejte ho cez sitko do hrnčeka. Môžete ešte ochutiť citrónom a medom. Pite ho čo najčastejšie, účinne vám pomôže.

Dokonale vyčistia mastnú pokožku

Tvár s upchatými pórmi nevyzerá pekne. Je sivá, drsná a často sa na nej tvoria aj vyrážky. Preto ju raz za niekoľko dní očistite.

AKO NA TO: Rozdrvte orechové škrupiny a zmiešajte ich s trochou oleja. Vzniknutú zmes vmasírujte krúživými pohyby do tváre. Pozor: Vynechajte partie okolo očí, kde je koža citlivá. Peeling nechajte pôsobiť 15 minút a potom zmyte. Pleť bude čistá a vláčna.

Ako ešte využijete škrupiny?

– Na výrobu vianočných sviečok a štýlových ozdôb na stromček

– Dva celé (neotvorené) vlašské orechy použite na masírovanie rúk. Stačí, keď sa s nimi budete v dlani hrať, podporíte tým ohybnosť prstov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:41