Lahôdkové droždie skvele dochutí aj jedlá, ktoré bežne varíte.dreamstime
StoryEditor

Lahôdkové droždie je neobjavený zázrak, zlepší trávenie, pleť aj vlasy. Pre toto by ste ho mali jesť denne

02.09.2022, 12:00
Zdravie

Pokiaľ ste sa rozhodli zmeniť svoj jedálniček v prospech rastlinnej stravy, určite to vášmu telu prospeje. Zároveň je však nutné prihliadať oveľa viac na skladbu jedál a živín, ktoré budú v jedle obsiahnuté. Ak ste zatiaľ medzi regálmi v obchode obchádzali lahôdkové droždie, je čas to napraviť a začať ho používať nielen pre jeho vynikajúcu chuť pripomínajúcu parmezán, ale predovšetkým pre množstvo vitamínov, ktoré prostredníctvom neho telu doprajete.

Avšak nie len vegetariáni a vegáni nájdu pre lahôdkové využitie vo svojej kuchyni. Môžete ho totiž použiť na množstvo spôsobov aj v prípade, že práve neholdujete strave bez mäsa a živočíšnych produktov.

Čo je to lahôdkové droždie?

Lahôdkové droždie sú neaktívne kvasnice kvasinky pivnej. Vyrába sa predovšetkým za pomoci substrátu, ktorý kvasinkám poskytne dostatočnú výživu. Substrát je bohatý na glukózu. Kvasnice sa niekoľko dní premnožujú a následne sú deaktivované zahriatím na asi 40°C. Potom nasleduje ich zber, čistenie a následne sušenie. Vy si ich môžete zakúpiť v podobe béžového prášku, ktorý jemne pripomína šupinky.

Prečo ho konzumovať?

Lahôdkové droždie môže byť pre vás výbornou bezlaktózovou a tiež bezlepkovou alternatívou. Má vysoký podiel bielkovín a tiež vitamínov skupiny B. Výnimočné je tiež tým, že je v ňom prítomných deväť aminokyselín, ktoré si telo samotné nevie vytvoriť. Pravidelným pridávaním lahôdkového droždia do jedál si doprajete dávku vlákniny, vďaka ktorej sa budete cítiť dlhšie sýte. Okrem toho je zdrojom kyseliny listovej, čo ocenia najmä tehotné a dojčiace ženy, no obsahuje tiež biotín a v nižšej miere zinok a železo. Nasadením lahôdkového droždia do jedálnička si pomôžete aj v budovaní vašej imunity. Má tiež antibakteriálne a antivírusové účinky a priaznivý vplyv na vaše trávenie. Práve vitamíny skupiny B dodajú vlasom, nechtom a tiež pokožke tú správnu výživu a prispejú k ich kvalite a vitalite. Je výborným pomocníkom k zlepšeniu látkovej premeny, nálady a má pozitívny vplyv na fungovanie nervovej sústavy.

Ako ho konzumovať?

Odporúčaná denná dávka je jedna polievková lyžica lahôdkového droždia. Môžete ním ochutiť napríklad aj šaláty. Má špecifickú chuť, pripomínajúcu parmezán, čiže ho môžete použiť všade tam, kde by ste inak použili syr. Odľahčíte tým nielen vašu peňaženku, ale aj trávenie. Výborne dochutí polievky, omáčky či nátierky. Dodá im príjemnú slanú chuť a krémovú konzistenciu. Fantasticky tiež chutí so zapekanou či grilovanou zeleninou, ale dochutiť ním môžete aj mäsové soté a dostať tak na váš tanier viac vitamínov. Vymeňte klasickú múku, ktorou jedlá zahusťujete za lahôdkové droždie. To na seba viaže vodu, vďaka čomu dosiahnete správnu konzistenciu vašich pokrmov. Nemýľte si ho však s klasickým droždím. Koláče vám z neho nenakysnú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. apríl 2024 22:12