Zistite, v čom vám jednotlivé druhy listových šalátov zdravotne prospejú.Pexels
StoryEditor

Rukola na imunitu, poľníček na stres: Listové šaláty prospievajú zdraviu, ani neviete ako

27.03.2023, 19:00
Zdravie

Šaláty sú chrumkavé, osviežujúce a nízkokalorické. V obchodoch sú k dispozícii v rôznych tvaroch, farbách a chutiach. Hoci ich väčšina z nás konzumuje ako jedlo, šalát je aj prírodný liek na veľa neduhov.

Zistite, v čom vám jednotlivé druhy listových šalátov zdravotne prospejú.

Poľníček tlmí stres

Má drobné lístky, orieškovú príchuť a možno ho použiť ako posýpku na chlieb alebo do šalátov. Obsahuje veľký podiel vitamínu C, ktorý prispieva k posilneniu imunity. Poľníček nie je trochár, ani čo sa minerálov týka. Ponúkne vám veľkú porciu horčíka, ktorý znižuje stres. Dajte si každý deň misku poľníčka pre dobrú náladu!

Ľadový šalát pomáha spánku

Patrí medzi najobľúbenejšie druhy šalátov. A popravde niet divu. Lahodne chutí, je osviežujúci, navyše sa radí medzi najväčšie vitamínové bomby medzi šalátmi. V jeho listoch nájdete vitamín A, C, E, K, minerály (vápnik, horčík), bielkoviny a vlákninu. Jeho častá konzumácia zlepšuje trávenie, zoceľuje imunitu a spevňuje kosti. Niektorí stravníci ho „chrumkajú“ pred spaním, pretože pomáha proti nespavosti.

Čakanka urýchli trávenie

Má horkastú chuť, čo veľa ľudí odrádza, aby ju vyskúšali. S čakankou to ale vo finále nie je také zlé. V miešaných šalátoch ju skoro nepocítite, a ak ju zakomponujete do varených pokrmov, jej typická horkosť sa stratí. A teraz pozitíva: Čakanka zrýchľuje metabolizmus, čo ocenia hlavne (ne)dobrovoľní dietári, ktorí chcú schudnúť.

Rukola zocelí imunitu

Na prvý pohľad pripomína tvarom listy púpavy. Hoci má ľahko horkastú chuť, je veľmi obľúbenou prísadou do rizota, cestovín alebo na domácu pizzu. Výborne chutí surová, ale aj tepelne upravená. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Zbavuje telo toxínov, zlepšuje imunitu a slúži ako prevencia pri srdcových chorobách, osteoporóze alebo cukrovke.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 03:51