S kŕčovými žilami vám môžu pomôcť aj prírodné lieky.unsplash
StoryEditor

Trápia vás kŕčové žily? Prezradíme vám, ako sa ich môžete zbaviť pomocou prírodných liekov

26.07.2022, 12:00
Zdravie

Kŕčové žily trápia rovnako mužov, tak aj ženy. Ich vznik môže mať celý rad príčin, či už ide o dlhodobé státie, sedenie alebo nekvalitnú stravu a nadváhu. Nemusíte sa však ničoho báť, každý problém má vždy riešenie. Prezradíme vám, ako sa môžete zbaviť kŕčových žíl pomocou prírodných liekov.

Vzniku kŕčových žíl nemôžete vždy zabrániť, pretože sa môže jednať aj o genetický problém, no vo väčšine prípadoch sa im dá predísť alebo sa ich rovno zbaviť. Kŕčové žily sú opuchnuté žily, ktoré sú zvyčajne ľahko rozpoznateľné pod povrchom kože a dokážu strpčiť život nielen ženám, ale aj mužom. Nie vždy je však potrebný operačný zákrok, a preto sme si pre vás pripravili tipy, ktoré vám pomôžu vyriešiť tento estetický problém.

Prevencia je dôležitá

Kŕčové žily sú skrútené zväčšené žily a najčastejšie sa objavujú práve na nohách. Dôvodom býva najmä dlhé státie alebo chôdza, pri ktorej sa zvyšuje tlak v žilách. Na ich vznik má však vplyv aj dedičnosť, nadváha, neliečené zranenia alebo tehotenstvo. Takisto postihuje ženy, ktoré často nosia vysoké podpätky alebo majú nesprávne držanie tela. Zvyšujúce percento ich výskytu môže mať na svedomí aj stúpajúci vek, no vzácne sa vyskytuje aj v detskom veku. Najlepšou prevenciu proti vzniku tohto estetického problému je predovšetkým zdravý životný štýl, dostatok pohybu a tekutín, bicyklovanie alebo spôsob, akým sedíte. Nepodceňujte kŕčové žily a predtým, než podstúpite operačný zákrok, vyskúšajte tieto prírodné lieky.

Ricínový olej

Tento olej dokáže zlepšiť krvný obeh a prispievať k zníženiu zrážanlivosti krvi. Vďaka tomu tak znižuje opuch a zmierňuje bolesť. Stačí, ak si budete nohy alebo iné postihnuté miesto masírovať ricínovým olejom každý deň minimálne 15 minút. Uvidíte, že sa vám uľaví a žily začnú postupne miznúť.

image

Ricínový olej je skvelým pomocníkom pri problémoch s kŕčovými žilami.

unsplash

Čučoriedky

Ak sa chcete zbaviť kŕčových žil, mali by ste jesť potraviny obsahujúce zložky OPK. Tie sa väčšinou nachádzajú v brusniciach, černiciach a predovšetkým čučoriedkach, ktoré posilňujú cievy a zvyšujú ich odolnosť voči prasknutiu. Môžete ich konzumovať v zrelom stave alebo vo forme extraktu, ktorý užívajte trikrát denne.  

Jablčný ocot

Jablčný ocot je prírodný čistiaci prostriedok pre vaše telo, vďaka čomu zabezpečuje zlepšenie krvného obehu a prietoku. Takisto ako ricínový olej, tak aj jablčný ocot naneste na postihnuté miesto a jemne ho vmasírujte do pokožky. Tento proces opakujte každý deň ráno a večer pred spaním. Ak na to nemáte čas alebo chuť, môžete si zmiešať dve čajové lyžičky octu do pohára vody a túto zmes vypiť dvakrát do dňa po dobu jedného mesiaca.

Semená pagaštanu

Pagaštan konský nie je v liečbe kŕčových žíl žiadnym nováčikom, používa sa totiž už po stáročia. Keďže má protizápalové účinky, dokáže znížiť výskyt kŕčových žíl, zlepšiť pružnosť pokožky a zabraňovať uvoľňovaniu enzýmov. Skúste si zaobstarať extrakt alebo gél zo semien pagaštanu, ktorý si budete nanášať na postihnutú oblasť dvakrát denne.  

Vitamín C

Vynikajúcim pomocníkom pri liečbe kŕčových žíl je aj vitamín C, ktorý sa nachádza predovšetkým v citrónovej kôre. Tá je schopná udržiavať spojivové tkanivo silné, poskytuje žilám oporu a pružnosť.  Stačí, ak si citrónovú kôru pridáte do vášho ranného čaju alebo limonády.

image

Citrónová kôra je skvelá pri liečbe kŕčových žíl.

unsplash

Obklad či masážny olej

Na kŕčové žily je skvelý aj nechtík lekársky, ktorý upokojuje boľavé žily. Môžete si z neho urobiť chladivý obklad, kedy zmiešate dve lyžičky nechtíkovej tinktúry s ¼ litrami studenej vody. Pomôcť vám však môže aj masážny olej z cyprusového oleja, santalového dreva, sladkého mandľového oleja, nechtíkovej pleťovej vody a mätového oleja. Jednoducho si ním masírujte nohy ráno a večer.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. apríl 2024 15:20