Štítna žľaza tak vplýva na správny vývoj mozgu, termoreguláciu, celý metabolizmus, všetky orgány a tkanivá, až po pevnosť kostí.Dreamstime
StoryEditor

Trápi vás vypadávanie vlasov, únava, priberanie? Pozor, môže byť za tým štítna žľaza

20.07.2022, 12:00
Zdravie

Ak sa necítite dobre, ale ani neviete prečo, venujte zvýšenú pozornosť štítnej žľaze. Tá totiž ovplyvňuje všetko!

Štítna žľaza je uložená v prednej časti krku. „Jej úlohou je vytváranie hormónov – najmä tyroxínu a trijódtyronínu, ktoré majú vplyv na intenzitu metabolizmu v tele, na rast a aktivitu mnohých orgánov,“ vysvetľuje Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva.

Štítna žľaza tak vplýva na správny vývoj mozgu, termoreguláciu, celý metabolizmus, všetky orgány a tkanivá, až po pevnosť kostí.

Týka sa vás to?

Ochorenia štítnej žľazy sú podľa laboratória Unilabs veľmi často spôsobené vlastným imunitným systémom, ktorý začne proti nej vytvárať protilátky a postupne ju ničiť. „To môže byť spôsobené napríklad vysokou mierou stresu, typickou pre modernú dobu,“ uvádza laboratórium.

- Za ochorenia štítnej žľazy často môže zápal v organizme, nedostatok alebo nadbytok jódu, ožarovanie, vplyv liekov alebo dokonca nádor

- Ak ste žena, týka sa vás to až niekoľkonásobne častejšie ako mužov. Ide o druhé najčastejšie ochorenie zo skupiny endokrinných (hormonálnych) porúch po cukrovke a postihuje celosvetovo približne 300 mil. ľudí. Ich výskyt vekom stúpa.

- Príznaky sú tak širokospektrálne, že je naozaj dôležité pri ich výskyte myslieť aj na štítnu žľazu ako možnú príčinu a testom ju buď vylúčiť alebo potvrdiť

- Nediagnostikovaná a neliečená porucha štítnej žľazy vedie k nezvratným poškodeniam a môže spôsobiť napríklad zlyhanie srdca alebo viacerých orgánov

Diagnostika a vyšetrenie u všeobecného lekára

Ak máme náhle zmeny hmotnosti, vyprázdňovania, búšenie srdca, zmenu citlivosti na chlad či teplo, všeobecný lekár hmatom zisťuje aj stav štítnej žľazy.

„Ak má podozrenie na ochorenie štítnej žľazy, vyšetrí hladinu TSH v krvi. TSH je hormón, ktorý sa tvorí v podmozgovej žľaze – hypofýze a krvou sa dostáva k bunkám štítnej žľazy, kde ovplyvňuje tvorbu hormónov,“ uvádzajú všeobecní lekári s tým, že vyššie hodnoty TSH hormónu sa spájajú s nízkymi hladinami tyroxínu.

„Ide o stav, keď je funkcia štítnej žľazy znížená. Naopak, nízke hodnoty TSH znamenajú zvyčajne vyššie hladiny tyroxínu a nadmernú funkciu štítnej žľazy,“ vysvetľujú.

Ak vás štítna žľaza bolí bez dotyku alebo na pohmat, všeobecný lekár podrobnejšie vyšetrí krv (jej zápalové parametre a sedimentáciu). „Pri tlaku v krku či hmate štítnej žľazy nariadi sonografiu krku. Ak zistí niečo nezvyčajné, odošle nás na vyšetrenie k endokrinológovi,“ konštatuje spoločnosť všeobecných lekárov.

Endokrinológ stanoví liečbu

Pri nedostatočnej funkcii štítnej žľazy je potrebné dopĺňať chýbajúce hormóny. Užívame ich v tabletách. „Liečba hypertyreózy (nadmernej funkcie štítnej žľazy) spočíva v užívaní liekov, ktoré tlmia jej funkciu. V niektorých prípadoch sa lieči rádioaktívnym jódom, ktorý sa užíva v tabletkách,“ uvádza spoločnosť praktických lekárov. Pri príliš rýchlej srdcovej frekvencii sa užívajú aj betablokátory. „Pri zlyhaní uvedenej liečby volíme aj chirurgické odstránenie štítnej žľazy,“ dodávajú.

Najčastejšie poruchy štítnej žľazy sú:

HYPOTYREÓZA (nedostatok hormónov)

Dochádza k spomaleniu metabolizmu a celého organizmu. Človek je unavený, spavý, vyčerpaný, zimomravý a často depresívny.

Prejavy

- lámavé a pomaly rastúce nechty

- vypadávanie vlasov

- suchá pokožka

- priberanie

- zápcha

- problémy so spánkom

- bolesť končatín

- nepravidelná menštruácia

- zhrubnutie hlasu až dlhotrvajúce zachrípnutie

- zadržiavanie tekutín

HYPERTYREÓZA (nadbytok hormónov)

Pri hypertyreóze sú prejavy opačné. Pacient cíti zvýšenú nervozitu, nepokoj až hyperaktivitu, zvýšené potenie, búšenie srdca, napriek tomu je však nevýkonný, unavený a cíti sa stále preťažený.

Prejavy

- očné problémy

- poruchy plodnosti

- svalová slabosť

- úbytok na váhe

- stály hlad

- neznášanlivosť tepla

- nespavosť

- ťažkosti pri prehĺtaní

- opuchy okolo očí

- tras končatín

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 14:36