Spánok je dôležitý pre celkovú regeneráciu tela. Skvalitnite si ho preto čo najviac.pexels
StoryEditor

V akej pozícii zaspávate? Poloha ovplyvňuje kvalitu vášho spánku, ale aj zdravotný stav

19.07.2022, 12:00
Zdravie

Čudujete sa, keď vidíte vášho partnera zaspávať na chrbte, zatiaľ čo vy nezaspíte inak ako na boku? Každý má inú preferovanú pozíciu, v ktorej sa mu dobre spí, no dajte pozor, aby vám to, ako si večer líhate do postele, nespôsobilo zdravotný problém.

Spánok je veľmi dôležitý pre regeneráciu tela aj mysle. Jeho kvalitu však ovplyvňuje množstvo faktorov. Aby ste sa budili vyspatí a svieži je nevyhnutné dodržiavať niekoľko pravidiel. A možno je načase zmeniť aj polohu v ktorej spíte.

Poloha na boku

Poloha, keď spíte na boku, je bez pochyby najdravšou pre vás a vaše telo. Ale len za predpokladu, že si dáte medzi nohy vankúš, ktorý podporuje vystretý chrbát, čo je pre zdravý spánok veľmi dôležité. Budiť sa bez bolestí chrbtice tiež nie je vždy samozrejmosťou, preto sa snažte v tejto pozícii zotrvať čo možno najdlhšie, aj keď je nám jasné, že udržať počas spánku kontrolu nad vlastným telom nie je také jednoduché. Navyše počas spánku na boku podporujete činnosť sleziny, zmierňujú sa opuchy končatín a tiež prichádza úľava v prípade pálenia záhy.

Spánok na bruchu

Táto poloha je pozitívna v prípade, že zvyknete chrápať. V tejto pozícii síce chrápanie eliminujete, no zároveň dávate poriadne zabrať ramenám, krčnej chrbtici, ba čo viac, obmedzujete tým rozsah dýchania. Našťastie, telo si samo povie, čo mu už nie je príjemné, a preto zväčša po chvíľke spánku na bruchu začnete pociťovať nepohodlie, ktoré vás prinúti pozíciu zmeniť. Nekomfort nastáva aj v dôsledku toho, že počas spánku tlačíte na vnútorné orgány.

Na chrbte

Asi nám väčšina žien, ktoré zdieľajú posteľ s drsnejším pohlavím, dá za pravdu, že toto je jedna z najhorších polôh. Chrápanie v tejto polohe je totiž zaručené. A to vplýva na kvalitu, respektíve nekvalitu spánku všetkých, ktorí sú v miestnosti. Okrem toho sa v tejto polohe znižuje krvný obeh v tele, dýchanie je obmedzené kvôli nedostatočnej expanzii pľúc. A to už ide následne ruka v ruke s tým, že sa do krvi nedostáva dostatočné množstvo kyslíka. Ak ľudí spiacich na chrbte počas noci neprinúti otočiť sa ich rozzúrený partner, ktorý kvôli chrápaniu nemôže spať, tak sa pre diskomfort v tejto polohe iste pretočia po chvíľke aj sami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 05:51