Pozor, aby vás počas leta nepostihlo akné Mallorca.dreamstime
StoryEditor

Počuli ste už o akné Mallorca? Nie je to preklep ani omyl. Znie možno lákavo, ale mať ho určite nechcete

15.07.2022, 15:00
Zdravie

Leto je v plnom prúde, niektorí už majú po dovolenkách, niektorí práve dovolenkujú a ostatných to ešte len čaká. O nebezpečenstvách, ktoré so sebou prináša nadmerné slnenie počúvate v týchto dňoch iste zo všetkých strán. Prízvukujú to lekári aj kozmetičky, a nie nadarmo. Pokožka, ktorá je na začiatku leta vystavená slnečným lúčom a zároveň nie je dostatočne chránená sa môže spáliť, no môže čeliť aj nepríjemným kožným ochoreniam. Jedným takým je práve akné Mallorca.

Choďte si von pre dávku vitamínu D a pokojne chytajte bronz na tak dlho očakávanom slniečku, no nezabúdajte - všetko s mierou.

Nie je Mallorca ako Mallorca

Ak vám je tento pojem známy len v súvislosti s obľúbenou dovolenkovou destináciou, je načase rozšíriť si obzory. Letné akné, ktorému sa hovorí aj akné Mallorca môže totiž postihnúť kohokoľvek, kto sa počas leta nadpriemerne vystavuje slnku a nekladie veľký dôraz na kvalitu opaľovacích krémov. Práve táto kombinácia častokrát vedie k nepríjemnému akné, ktoré postihuje celé telo. Našťastie, tvári sa viac – menej vyhýba. Keďže ide o ochorenie, ktoré je spôsobené UVA žiarením, pozor aj na dlhý pobyt za oknom, spoza ktorého intenzívne praží slnko.

Kto sa má mať na pozore?

Tie z vás, ktorých pokožka je citlivá a má sklony k častým zápalom, by mali byť počas horúcich dní obzvlášť obozretné. Toto letné akné sa zaručene skôr či neskôr dostaví. A rovnako tak k ľuďom, ktorí majú mastnú pleť a pokožku celého tela. Akné Mallorca sa vyskytuje prevažne na pleciach, lopatkách, ale tiež na nohách. Väčšinou sú to zdurené vyrážky, alebo výsyp podobný žihľavke a sú sprevádzané neznesiteľným svrbením.

Kedy akné vzniká?

V prípade tohto akné môžeme povedať, že vzniká kombináciou slnka, tepla a krémov. Pokožku by ste mali slnku vystavovať postupne. Ak lúče vidíte len spoza okna a vašu pokožku do poslednej chvíle pred odchodom na dovolenku skrývate pod oblečením a zrazu ju zo dňa na deň vystavíte na niekoľko hodín slnku, koledujete si o poriadne komplikácie. Všetko postupne. Prvých pár dní buďte niekoľko hodín aj pod slnečníkom, na striedačku s priamym slnkom. Dbajte aj na výber kvalitných krémov. Príliš husté a mastné krémy totiž upchávajú póry, a to je živná pôda pre tvorbu tohto nepekného akné.

Prvá pomoc

Odhliadnuc od toho, že akné Mallorca je estetický problém, svrbenie môže byť také intenzívne, že ho budete musieť zmierniť. Siahnite po histaminikách, vďaka ním príde okamžitá úľava. Ak tie po ruke nemáte, použite napríklad harmančekový obklad, alebo studený jogurt, kyslú smotanu či tvaroh, ktorým si miesta potriete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:53