Počas leta pokojne vymeňte beh napríklad za paddleboarding.pexels
StoryEditor

Otravuje vás cvičenie počas leta? Netreba sa ničoho vzdať, len sa držte týchto zásad

13.07.2022, 15:00
Zdravie

Je pohyb vašou neodmysliteľnou súčasťou, no v lete je to skôr trápenie ako radosť? Nemusí to byť vždy tak. Stačí sa držať niekoľkých zásad a pohyb či vaše obľúbené športy si môžete naplno vychutnať aj počas horúcich mesiacov a neznesiteľným teplotám.

Možno to nie je vždy najjednoduchšie, ísť si zašportovať v každom počasí. Mnohokrát to chce poriadnu dávku sebazaprenia a disciplíny, no kto športuje vie, že na konci si aj tak poviete, že to stálo za to.

Ráno, alebo večer

Cvičiť či behať počas dňa by bolo asi pre väčšinu ľudí trápenie. A rovnako tak pre ich organizmus. Kým ešte teploty nestúpajú k tridsiatkam, odcvičte si svoj tréning v ranných hodinách, kedy je vzduch príjemne svieži. Dá sa bez problémov dýchať a vy tak naberiete energiu do celého dňa. Jednou z možností je aj večerná aktivita, no nezabúdajte na to, že najmä v prípade, že máte radi beh, bude predovšetkým v meste večer teplo sálať zo všetkých strán. Ak máte tú možnosť, cvičte pokojne v klimatizovanom prostredí, alebo si doma zapnite počas tréningu ventilátor. Ideálne nech na vás fúka spredu, nie zo zadu.

Sezónne športy

Využite všetky možnosti, ktoré vám leto a s ním súvisiace športy ponúka. Predovšetkým aktivity vo vode. Paddleboarding, plávanie, splavovanie riek. Toto všetko si môžete užiť plnými dúškami a len počas leta, tak neváhajte a vyberte si šport, ktorý vás bude najviac baviť. Ak sa vyberiete na dovolenku, a budu vás animátori lákať na aqua aerobic, tak sa bežte pridať. Budete prekvapené, aké efektívne je toto cvičenie. Tobogány, jašenie sa v bazéne s deckami. Vďaka každému pohybu spaľujete kalórie, ktoré si následne môžete doplniť napríklad sladkou zmrzlinou.

Mierne tempo

Rátať s tým, že počas leta budete mať vždy rovnaké tempo a nasadenie ako po zvyšok roka, je takmer nemožné. Nielen teplo počas samotného výkonu vás oberá o energiu, ale tieto teploty znášate počas celého dňa. Nebuďte na seba prísne. Šport je predsa o zábave. Pokojne si choďte zabehať svojich obligátnych desať kilometrov, no doprajte si viac času. Zmiernite tempo a užívajte si aj tento pomalší pohyb. Rovnako postupujte v prípade tréningov. Striedajte kardio cvičenia s jógou, pilatesom alebo posilňovaním.

Oblečenie

Tak ako v zime prispôsobujete svoje oblečenie ročnému obdobiu, tak aj v lete sa snažte obliekať si prevažne funkčnú bielizeň. Doma si úplne vystačíte aj so športovou podprsenkou a nohavičkami. Ak sa chystáte zašportovať si von, oblečte si vzdušné veci. Kraťasy a top sú ideálnym outfitom do horúcich dní. Nezabudnite sa však poriadne natrieť. A nasadiť si na hlavu šiltovku!

Pitný režim

Toľkokrát prízvukované dodržiavanie pitného režimu a stále sa nájdu jedinci, ktorí si ani počas leta nevedia odkontrolovať, či prijímajú dostatok tekutín. Ak nemáte kontrolu nad vodou, ktorú ste do seba schopní dostať, nainštaluje si niektorú zo spoľahlivých aplikácii, prípadne si nastavte pripomienku. Skrátka urobte všetko preto, aby ste prísun vody nezanedbali. Najmä ak športujete. Dehydratácia môže mať častokrát fatálne následky. Nezabudnite, že voda sa nachádza aj v ovocí, zelenine, polievkach či iných jedlách, čo sa tiež ráta do pitného režimu.

Telo dáva signály

Rada na záver je - počúvajte svoje telo. Aj napriek tomu, že pohyb sa stal vašou každodennou súčasťou a rutinou, nemusíte za každú cenu cvičiť denne. Ak máte pocit, že potrebujete pauzu, doprajte si ju. Ak cítite, že potrebujete zvoľniť tempo, zvoľnite ho. Skrátka, riaďte sa signálmi vášho tela. To totiž najlepšie vie, čo práve potrebuje. A regenerácia je rovnako dôležitá ako tréning samotný. Na to nezabúdajte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 08:11