Vymeňte kancelársku stoličku za fitloptu a posilňujte svoje telo aj počas sedenia.dreamstime
StoryEditor

Máte sedavé zamestnanie? Sedieť môžete aj aktívne, prinášame vám pár tipov, ako na to

09.01.2024, 12:00
Zdravie

Ak máte sedavé zamestnanie a celodenné sedenie si následne nekompenzujete dostatočným pohybom, môže vás to stáť zdravie vašej chrbtice, časté bolesti hlavy, ale následkom dlhodobého sedenia môže byť aj obezita či cukrovka. To, čo by vám mohlo výrazne pomôcť, je takzvané aktívne sedenie, ktoré je v súčasnosti veľkým trendom.

Podľa prieskumov britskej zdravotnej nadácie British Heart Foundation presedí ročne priemerná žena 74 dní, muži dokonca sedením strávia o celé štyri dni viac. Čo všetko vás bude po čase trápiť a čo viete ovplyvniť a zmeniť?

Tech neck

S pojmom tech neck ste sa už pravdepodobne stretli. Ide o pomenovanie tzv. technického krku, ktorý trpí v dôsledku niekoľkohodinového sedenia. Ak trpíte tech neckom, jednoznačne to pocítite, pretože krk bude stuhnutý a budete pociťovať bolesti v oblasti krčnej chrbtice. Pomôcť by vám mohla už len drobnosť v podobe umiestnenia stoličky blízko stola. Podľa fyzioterapeutov by ste sa pri sedení mali takmer dotýkať bruchom stola. Vtedy krk a krčnú chrbticu namáhate najmenej.

Pevný zadok

Mať pevný zadok nie je len o tom, aby pekne vyzeral v rifliach. Posilňovanie zadku a sedacích svalov má v neposlednom rade pozitívny vplyv na celkové držanie tela, dolnú časť chrbtice a dokonca priaznivo ovplyvňuje aj krvný obeh. Ak počas vašej pracovnej doby prevažnú časť presedíte, sedacie svaly ochabnú. Drepy, výpady, mŕtvy ťah so záťažou. Tým všetkým posilníte spomínané svalstvo a navyše budete mať pekný a pevný zadok.

Chrbtica

Začnite si samy seba oveľa viac všímať a klásť dôraz na to, ako chodíte a sedíte. Chrbtica by mala byť čo najviac vzpriamená. Častým hrbením sa dostáva váš chrbát zabrať. Ak pracujete na počítači, potom si aj klávesnicu s myšou prisuňte do jednej úrovne a bližšie k vám, aby ste sa nemuseli neustále za myškou naťahovať a neprirodzene namáhať váš chrbát.

Ako na aktívne sedenie

V prípade stuhnutého krku vám bude stačiť, keď niekoľkokrát denne budete pozerať do strán. Pohyb by mal byť plynulý a pomalý. Žiadne prudké pohyby. Pokojne si dajte do telefónu pripomienku každé dve hodinky, aby ste urobili toto krátke, no efektívne cvičenie.

Sedacie svalstvo môžete posilňovať neustále. Stláčajte polky k sebe kedykoľvek to len ide. Telefonujete? Ak si pri hovore nepotrebujete zapisovať nejaké informácie do počítača či do poznámok, vstaňte a vybavte telefonát postojačky. Nohy rozkročte na šírku panvy a dvíhajte sa na špičky. Opakujte niekoľkokrát. Aj takzvané drepy môžete robiť niekoľkokrát za deň i počas pracovnej doby. Efektívne sú tiež tie, ktoré robíte postavením sa zo stoličky. Postaviť, sadnúť, postaviť, sadnúť. Progres uvidíte už po pár týždňoch pravidelného aktívneho sedenia.

Na vyrovnanie chrbtice si urobte nasledujúci cvik: Ruky dajte dlaňou hore na úroveň ramien. Ramená zatiahnite smerom dozadu. Mali by ste cítiť, ako sa aktivujú svaly medzi lopatkami. Podržte pár sekúnd a cvičenie zopakujte niekoľkokrát. Márnym nie je ani striedanie sedenia na stoličke s tým na fit lopte.

Pri sedení na fit lopte posilňujete core a v podstate celé telo, keďže na udržanie stability zapájate všetky svaly. Dnes už sú na trhu všemožné alternatívy kancelárskych stoličiek. Od tých anatomicky tvarovaných, až po tie, na ktorých kľačíte. Ak už na vlastnom tele pociťujete negatívny vplyv vášho sedavého zamestnania, je načase sa poobzerať po niečom, čo by vám vyhovovalo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 07:31