Pozor na nástrahy, ktoré na vás číhajú v bazénoch.pexels
StoryEditor

Chystáte sa na kúpalisko? Pozor na tieto nástrahy, aby ste si domov nedoniesli nežiaduci suvenír

15.06.2022, 15:00
Zdravie

Leto sa jednoznačne spája s oddychom, dovolenkami a trávením voľného času na kúpaliskách či prírodných jazerách. Buďte však ostražité, aby ste si z pobytu pri vode nedoniesli nežiadúci suvenír. Práve na kúpaliskách totiž na vás číhajú tie najväčšie nástrahy a vy určite nechcete, aby spomienky na leto boli spojené s rôznymi ochoreniami.

Žiaľ, aj dnes sa stáva, že niektoré z kúpalísk nespĺňajú prísne hygienické normy. Preto nie je ničím výnimočným, že po kúpaní sa v bazéne prídu neraz zdravotné komplikácie.

Črevné problémy

Nielen dovolenkári vracajúci za z Egypta trpia črevnými chorobami. V ich prípade za ne môže dobre známa faraónova pomsta. Vo vašom prípade to môže mať na svedomí napríklad nedostatočná hygiena niekoho, kto bol spolu s vami v bazéne. Určite nikto nejde zámerne piť vodu z bazéna, no komu sa to už niekedy nestalo? V zásade s tým nič nespravíte. Jediný spôsob, ako sa prípadnej nákaze vyhnúť, je ísť sa kúpať na miesta, ktoré nie sú extrémne preplnené.

Plesne

Plesne sa pomerne rýchlo rozširujú, a ak na kúpalisku nie je dodržaná 100 percentná čistota, môžete sa pripraviť na najhoršie. V sprchách, na toaletách a tiež v okolí bazéna sa pohybujte výlučne v šľapkách, nikdy nie bosé. Pravidelne sa sprchujte pred vstupom do bazéna aj keď z neho budete vychádzať. Pri odchode z kúpaliska nezabudnite použiť mydlo alebo sprchový gél a najmä nohy poriadne vysušte. Ak máte so sebou dezinfekčný sprej, krém alebo gél, bez zábran ho použite. Ide predsa o vaše zdravie.

Mykóza a kvasinky

Ak ste čo i len trošku náchylné na akékoľvek ženské ochorenia, tak na bazény radšej zabudnite. Sú pre vás najväčšou hrozbou a môže sa stať, že na kúpanie budete kvôli liečbe spomínať ešte veľmi, veľmi dlho. Hrozí vám totiž kvasinková infekcia, ale tiež mykóza. Tá okrem intímych partií postihuje aj kožu a nechty. Minimalizujte tieto nástrahy správnou hygienou a tiež výmenou spodnej časti plaviek. Vo vlhkom prostredí sa totiž baktériám a kvasinkám darí najlepšie. Tento fakt nepodceňujte a noste si vždy náhradné plavky na prezlečenie.

Sinice

Ani prírodné jazerá nie sú vždy bezpečným útočiskom v teple. Najmä tie, kde žije veľa vodného vtáctva. Aj tu si radšej preverte, či je práve to vaše vybrané jazero vhodné na kúpanie a či v ňom nie sú prítomné sinice, ktoré by mohli prispieť napríklad k zápalu močových ciest. Navyše, predovšetkým deti môžu mať problémy s dýchacími cestami a v neposlednom rade môžu spôsobiť aj zápal očných spojiviek, kožné vyrážky a žalúdočné problémy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 22:30