Pri menštruácii by ste sa mali vyhnúť týmto zlozvykom.dreamstime
StoryEditor

Zažívate ju každý mesiac, no aj tak ju samy komplikujete. Toto pri menštruácii nerobte

12.06.2022, 15:00
Zdravie

Menštruácia patrí k prirodzenému cyklu každej ženy. A hoci ju zažívate každý mesiac, vedeli ste, že určité veci môžu jej priebeh ešte viac skomplikovať? Toto pri menštruácii nerobte!

Menštruácia prichádza každý mesiac. Je to jedno z pravidiel a nutnosť, na ktorú si každá žena už zvykla. Niektoré ňou prejdú akoby nič, iné sa musia potýkať s neznesiteľným nadúvaním, neustálymi kŕčmi a extrémnymi zmenami nálad. Všetky tieto veci spôsobujú veľké nepohodlie, no dobrou správou je, že sa im dá aspoň sčasti vyhnúť. Predovšetkým sa však musíte vyhnúť zlozvykom, ktoré pri menštruácii robíte možno aj vy.

Nosiť jednu vložku celý deň je nebezpečné

Znie to ako samozrejmosť, ale stále existujú ženy, ktoré počas slabšej menštruácie nechcú plytvať, a tak si nechajú vložku či tampón celý deň. A to je veľká chyba. Môže to totiž spôsobiť nepríjemný zápach, ale aj vznik vaginálnej infekcie. Mnohí doktori odporúčajú, aby ste ten istý menštruačný výrobok nosili maximálne 4 až 6 hodín, inak vytvoríte baktériám perfektnú pôdu pre vznik rôznych problémov, vrátane kožných vyrážok nazývaných syndróm toxického šoku.

Vyhnite sa zbytočnej bolesti

Mnoho žien trpí veľmi silnou menštruáciou, no stáva sa, že si samy bolesť ešte zhoršujú. Dôležité je, aby ste sa počas tohto obdobia vyhýbali bolesti, ktorá nesúvisí s cyklom. Samozrejme, niekedy sa nedá zrušiť termín u zubára, ale depilácia či holenie môže počkať. Oblasť je veľmi citlivá a voskové prúžky či žiletka môžu len zvýšiť vaše nepohodlie alebo spôsobiť infekciu.

Cvičenie predsa počká

Mesačný cyklus má veľký vplyv na váš fyzický stav. Neznamená to však, že sa cvičeniu musíte vyhnúť úplne, ale mali by ste si tréning upraviť podľa toho, ako sa cítite. Najlepšie je vyvarovať sa dlhotrvajúcim a namáhavým aktivitám, ako sú napríklad intenzívne cvičenia, beh alebo šprint. Namiesto toho sa skúste poprechádzať alebo vyskúšať ľahší kardio tréning. Ak by ste sa pri cvičení cítili veľmi zle, zbytočne by ste svojmu telu spôsobili stres a napätie. Radšej si prečítajte knihu alebo si doprajte oddych.

Nezostávajte hladné

Vynechávate obed či večeru počas vašich dní? Pozor, robíte veľkú chybu. Pri cykle strácate spolu s krvou aj veľmi veľa energie či železa a vynechávanie jedál môže spôsobiť, že sa budete cítiť podráždene a malátne. Práve v tomto období potrebuje vaše telo živiny a vitamíny viac ako inokedy. Doprajte si zdravé potraviny minimálne trikrát do dňa, ale nezabúdajte ani na ovocie a pitný režim.

Tomuto sa radšej vyhnite

Niektoré ženy majú ľahší priebeh, iné počas menštruácie trpia silnými bolesťami. V takomto prípade by ste sa mali snažiť vyhnúť najmä konzumácii mliečnych výrobkov, pretože obsahujú kyselinu, ktorá kŕče len zhorší a zavodní vás. Takisto nejedzte príliš slané ani sladké jedlá, rovnako ako kofeín a alkohol, ktoré vytvárajú v tele chemikálie, vďaka ktorým sa budete cítiť ešte horšie ako predtým. Doprajte si preto veľa ovocia a zeleniny, uvarte si bylinkový čaj a nezabúdajte na pravidelnosť.

A čo sex?

Samozrejme, menštruácia nie je choroba, pri ktorej musíte na sex úplne zabudnúť. Pred pohlavným stykom však treba myslieť najmä na ochranu. Ak máte počas cyklu nechránený styk, koledujete si o infekciu alebo pohlavne prenosné choroby. Nerobte svojmu telu ešte viac zle, pretože sex si môžete užiť aj s kondómom.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:08