Na zastavenie čkania existuje niekoľko babských trikov.dreamstime
StoryEditor

Nefunguje zadržanie dychu? Babské rady na zastavenie čkania sú občas aj vtipné, pomôcť by malo skákanie na ľavej nohe či zahryznutie do malíčka

17.04.2022, 08:00
Zdravie
Čkanie už nepochybne postretlo každého z nás. Aj keď je štikútka bezbolestná, nie je vôbec príjemná a mnohých jej dlhé trvanie zaťažuje. Ak sa jej chcete zbaviť rýchlo a zadržanie dychu už nezaberá, prinášame vám niekoľko babských rád na jej okamžité zastavenie.

Čkanie je bežná vec a za svoj život sa s ňou musel stretnúť už každý. Vzniká vtedy, keď sa bránica náhle stiahne a vaše hlasivky sa odstavia. To spôsobí, že vzduch ostane v krku a vy začnete štikútať. Na zastavenie štikútky existuje veľké množstvo trikov, no nie všetky musia byť aj účinné. Prinášame vám tie najlepšie babské rady, vďaka ktorým sa zbavíte nepríjemného čkania.

Čkanie spôsobuje strava, ale aj zlé dýchanie

Štikútanie sa môže dostaviť hocikedy, dokonca aj v tej najnevhodnejšej chvíli. Väčšinou ho spôsobuje niečo, čím si podráždite nervy, ako napríklad korenisté a pikantné jedlá. Ak často čkáte, zistite, či nie je príčinou práve strava. Dobre vám však neurobia ani sýtené nápoje, nadmerné pitie alkoholu, vzrušenie či fajčenie. Štikútka môže vzniknúť aj pri zľaknutí sa či smiechu, a teda v situáciách, pri ktorých sa vaše dýchanie mení. Ak dýchate plytko a nepravidelne, takisto to môže byť jeden z dôvodov prečo sa dostaví nepríjemný jav. Veď nie nadarmo sa hovorí, že štikútanie môžete zastaviť pomocou zadržania dychu, aby ste vaše vnútorné orgány reštartovali. No, nie je to jediná babská rada. Existuje niekoľko ďalších, dokonca efektívnejších.

Pomôcť môžu triky s dýchaním

Keďže čkanie väčšinou spôsobuje zlé dýchanie, väčšina babských rád súvisí práve s ním. Existujú rôzne techniky, ako napríklad zadržanie dychu alebo naopak jeho zrýchlenie. Efektívne však môže byť drepovanie či dýchanie do papierového vrecúška. Ide v podstate o to, aby ste pri štikútke narušili rytmus dýchania, kedy by sa mala vaša bránica spamätať a prestať sa kŕčovito sťahovať. Vyskúšať môžete aj spomalenie dýchania, kedy sa budete nadychovať a vydychovať po dobu piatich sekúnd. Jedna z najefektívnejších rád, ktorá zaberie takmer každému, spočíva v hlbokom nádychu, kedy zadržíte dych na 10 sekúnd. Znovu sa bez výdychu nadýchnete a zadržíte na ďalších 5 sekúnd. Opakujte to dovtedy, pokiaľ budete vládať. Tak čo, pomohlo?

Jedlom proti čkaniu

Nielen dýchanie, ale aj jedlo a pitie môže štikútanie tak spôsobiť, ako aj zastaviť. Jednou z babských rád je, pomôcť si pohárom vlažnej vody s citrónovou šťavou, mliekom so slamkou alebo šťavou zo zaváraných uhoriek. Niektorí ľudia dokonca nedajú dopustiť na čajovú lyžičku cukru, ktorý rozdráždi a preruší kŕče v bránici. Vyskúšať môžete aj trik s kockami ľadu, kedy si jednu umiestnite na zadnú časť krku a druhú z opačnej strany. Vydržať by ste mali v tejto polohe minimálne desať sekúnd a uvidíte, že sa vám okamžite prestane čkať. Z jedál sa napríklad odporúča požuť kôrku z chleba, med alebo citrón s bylinkovým likérom.

Nezabralo? Skúste toto

Ak vám stále nič nezaberá, môžete vyskúšať niektoré z tých bizarnejších babských rád na zastavenie čkania. Už po desiatich minútach čkania je totiž človek tak vyčerpaný, že vyskúša hocičo, len aby to prestalo. Podľa niektorých by malo pomôcť, keď si zahryznete do bruška malíčku, do lyžičky alebo poskakujete na ľavej nohe s hlavou naklonenou doprava. Môžete vyskúšať aj spievanie, pri ktorom sa vám nielenže podarí zastaviť ten otravný zvuk, ale takisto sa zabavíte. Určite vám jeden z týchto trikov musí pomôcť a keď neprejde ani do 48 hodín, mali by ste radšej navštíviť lekára.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:31