Ktoré vitamíny a minerály vyriešia lámavosť nechtov či vlasov?Unsplash
StoryEditor

Na lámavé nechty či vlasy zaberá aj céčko: Poradia si s nimi aj ďalšie vitamíny a minerály

05.03.2022, 12:00
Zdravie
Polámané nechty či rozštiepené končeky vlasov trápia takmer každú ženu. Tieto problémy môžu byť následkom rôznych chorôb, nezdravej stravy či stresu. Najčastejším dôvodom ich vzniku však býva nedostatok potrebných minerálov a vitamínov v tele. Prezradíme vám, ktoré by ste si mali doplniť.

Rozštiepené vlasy či nechty trápia nejednu ženu. Niekedy môžu signalizovať zdravotný problém, ale často si za ich stav môžeme aj samy nesprávnou starostlivosťou. V prípade koruny krásy je to napríklad fénovanie, žehlenie, kulmovanie, farbenie či používanie nevhodného šampónu. Vlasom škodí aj chladné počasie, zafajčené priestory alebo a príliš chlórová voda. A nezabúdajme ani na stres, ktorý sa na kvalite vlasov odrazí. Ďalej ide o životosprávu. Ak sa vám lámu, môže to byť príznakom ochorení ako mykóza, celiakia, anorexia alebo chudokrvnosť.

Čo sa týka lámania nechtov, aj na ich kvalite sa odráža celkový zdravotný stav či problémy s trávením a štítnou žľazou. Pomôcť si môžete, ak sa zbavíte agresívnych odlakovačov, zlej manikúry a obmedzíte máčanie rúk.

Nebudeme si však klamať, aby sme mali krásne nechty a vlasy, najlepšie urobíme, ak im doprajeme chýbajúce vitamíny. Pozrite sa, ktoré by ste si mali doplniť.

Zinok

Jedným z najdôležitejších minerálov, ktorý dokáže vyriešiť problém lámavých vlasoch a nechtov, je zinok. Dokáže totiž správne vyživiť nechtové lôžka a zlikvidovať z tela voľné radikály. Zinok prispieva k rýchlejšiemu ozdravovaniu, k stabilite vášho imunitného systému, ktorý má vplyv na zdravie nechtov a vlasov. Aby ste doplnili hladinu zinku v tele, snažte sa konzumovať potraviny, ako napríklad huby, slnečnicové semiačka, vaječné žĺtky, mäso či ryby.  

Železo

Železo tvorí centrum červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík do orgánov a každej bunky v tele. Keďže je pre zdravé nechty a vlasy kyslík potrebný, nedostatok železa môže spôsobiť mnoho zdravotných i estetických problémov vrátane lámania nechtov či štiepenia vlasov. Doplniť si ho môžete prostredníctvom prírodných zdrojov. Začnite konzumovať sušené ovocie, brokolicu, fazuľu, cícer alebo tmavú listovú zeleninu. Nájsť ho však môžete aj v živočíšnych potravinách ako je hovädzie či kuracie mäso, ryby a vajcia.

Vitamín C

Známy antioxidant či prvá pomoc pri nachladnutí. Vitamín C dokáže vyriešiť veľké množstvo problémov a lámanie nechtov či vlasov sú medzi nimi. Okrem toho, že zlepšuje vstrebávanie železa, je vynikajúcim zdrojom kolagénu, ktorý posilňuje vlasy a zdravie nechtov. Céčko je základnou živinou, ktorú si telo nedokáže vyrobiť. Okrem citrusov ho môžete získať najmä z paradajok, pšeničných klíčkov, tmavej listovej zeleniny alebo jahôd.

Biotín

Najlepším pomocníkom pri lámaní vlasov a nechtov je biotín, ktorý patrí do skupiny vitamínov B. Podporuje zdravý rast buniek a pomáha telu vytvárať aminokyseliny a bielkoviny. Biotín môžete najčastejšie nájsť najmä v mäse orgánov, ako je napríklad pečeň. Vegetariánky si asi vnútornosti nedajú, a tak môžu biotín hľadať vo vaječnom žĺtku, mliečnych výrobkoch, kvasniciach, avokáde, sladkých zemiakoch, orechoch, rôznych semenách či dokonca v karfiole.

Magnézium

Magnézium je minerál, ktorý sa podieľa na niekoľkých reakciách v tele, vrátane tvorby bielkovín potrebných pre rast nechtov a vlasov. Medzi hlavné príčiny ich lámania stres a magnézium je kľúčom k regulácii stresovej reakcie tela. Jeho nedostatok môžete vyriešiť konzumáciou celozrnnej pšenice, tekvicových a chia semienok, mandľami, špenátom, arašidmi či jednou šálkou sójového mlieka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:11