pixabay.com
StoryEditor

Nevyhadzujte listy z cvikly. S pleťou a imunitou dokážu zázraky!

03.04.2017, 12:00
Zdravie
To, že cvikla je veľmi zdravá, vieme všetci. Ale že sa dajú perfektne zužitkovať aj jej listy a je to hotová vitamínová bomba, vie málokto!

Ak ste ešte nezaradili cviklu do svojho bežného jedálnička je to chyba, ktorú by ste mali napraviť. Dajú sa z nej robiť perfektné šaláty, polievky, výborne chutí zaváraná či pečená namiesto zemiakov. Alebo sa rovno posuňte o level vyššie a objavte aj jej listy! Stačí ich umyť a skladovať ako iné „zeliny“ – pár dní vám v chladničke vydržia. Samotný list je zelený a stonka ružovo-červená, takže vám jedlo aj krásne zafarbí. Môžete ich pridávať do šalátov, cestovín a polievok. Veľkým hitom je aj ich mixovanie do smoothies. Vynikajúci tip je ich jemne opiecť na masle a cesnaku a použiť ako zdravú prílohu k mäsu.

Čo obsahujú?

Obsahujú veľa bielkovín, fosforu, zinku a najmä vlákniny, takže prispievajú k dobrému tráveniu. Tiež obsahujú zázračné antioxidanty, vďaka ktorým ostávate stále mladá a krásna. A čo je úplne top, listy z cvikly obsahujú napríklad až dvojnásobnú dennú dávku vitamínu A a C! Oba tieto vitamíny potrebuje naša pleť, aby ostala bez vrások a vyrážok. Tvrdenie, že sú vitamínovou bombou teda nie je prehnané a môžeme ho doplniť, že ide aj o bombu pre vašu pokožku a zárovň silný imunobooster! Listy z repy sú dokonca svojim zložením hodnotnejšie, ako samotná repa. Musíte si však samozrejme nájsť predajcu, ktorému môžete dôverovať, aby neboli aj plné chémie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:11