pixabay.com
StoryEditor

Zuby múdrosti – zuby plné problémov

09.02.2017, 13:00
Zdravie
Rozhodne si pred vytrhnutím osmičky nepozerajte na YouTube, ako to prebieha. Ale ak vám robia posledné stoličky v ústach problém, neignorujte ho. Lebo na to doplatíte.

Zuby múdrosti majú väčšinou atypický tvar, rôzny počet koreňov, často sú zahnuté, prepletené, a tak sa stáva, že sa na svoje miestečko jednoducho nezmestia. Načo ich máme?
Kedysi dávno boli osmičky skutočne potrebné. V čase, keď sme ešte jedli tepelne neupravovanú a tvrdú stravu, boli nevyhnutné na dôkladné rozžuvanie potravy. V tom čase však nerobili žiadnu šarapatu. Ľudia v minulosti mali totiž väčšie čeľuste, ako máme my, a preto sa ôsme zuby bez problémov zaradili do zubných oblúkov. Ako sa však človek vyvíjal, potrava sa začala tepelne upravovať a náš mozog rásť, na osmičky zostávalo v ústach čoraz menej miesta. Postupne sa tak vytrácajú z našich čeľustí. „Sú šťastlivci, ktorí nemajú ani jeden zub múdrosti, no sú aj takí, ktorí okrem osmičiek nemajú ani horné dvojky alebo dolné päťky. Naopak, niektorí ľudia majú dodnes ešte aj zuby deviatky,“ hovorí zubár Vladimír Karvaš.

Príčiny problémov
Ak na osmičky v čeľusti nie je miesto, čiže sú rôzne sklonené a väčšinou pre ich zlú polohu nie sú ani úplne prerezané, sú jednoznačne nadbytočné. „Ak sú osmičky normálne zaradené v zubnom oblúku, sú ako každý iný zub. Ich problém sa prejaví, keď na osmičku v čeľusti nie je miesto, preto sa nachádza veľmi vzadu. Medzizubný priestor medzi sedmičkou a osmičkou sa v takomto prípade dá len veľmi ťažko čistiť, a tak skôr či neskôr tam vznikne zubný kaz,“ vysvetľuje zubár, ktorý dodáva, že kameňom úrazu je aj skutočnosť, že osmičky bývajú čiastočne kryté sliznicou a len časť korunky je viditeľná. „Pod túto sliznicu sa dostávajú potrava a baktérie, čo vedie k vzniku hnisavých zápalov. Problémy môžu spôsobovať aj osmičky, ktoré nie sú vôbec prerezané do ústnej dutiny, ale sú skryté v kosti. Ak tlačia na priľahlú sedmičku, môžu vyvolávať intenzívnu bolesť. Taktiež z nich môžu vznikať cysty, ktoré v ťažkých prípadoch úplne zničia kosť.“

Ide sa trhať
„Osmičky musia ísť jednoznačne von, keď sú prerezané v takej polohe, v ktorej znemožňujú čistenie medzizubného priestoru medzi sedmičkou a osmičkou, ďalej, keď svojou polohou chronicky dráždia sliznice, keď sú pokazené do takej miery, že nie je možná ich oprava, no a tiež, ak spôsobujú opakované zápaly alebo keď sa na nich vytvorí cysta či iný tumor,“ tvrdí Karvaš. Odstránenie zubov múdrosti sa môže diať buď chirurgickou extrakciou, alebo obyčajnou extrakciou. Po zákrokoch sa rana zašije dvomi stehmi a pacient môže po pár hodinách začať opatrne jesť. „Pravdaže, naordinujeme aj lieky proti bolesti, a ak je to potrebné, aj antibiotiká. Samozrejmosťou pri zákrokoch je dnes už lokálne znecitlivenie.“

Stopka pre trhanie
Tlačí, bolí, krváca... Odhodlane si poviete, že zub pôjde von. Váš zubár to však môže vidieť inak. Osmičky sa totiž nemôžu trhať všetkým. „Keď sa u pacienta vyskytne napríklad závažná porucha zrážanlivosti krvi alebo má iné ochorenie, ktoré nie je kompenzované správnou liečbou a mohlo by spôsobiť vážne ohrozenie na živote počas chirurgického výkonu, napríklad veľmi vysoký krvný tlak, porucha imunity, zlyhávanie srdca a podobne, vždy musíme najskôr vyriešiť tento závažný stav a až potom možno pristúpiť k chirurgickému zákroku. Dovtedy len tíšime bolesť.“

Ako si uľaviť od bolesti?
Bolesť zubov je špecifická, nepríjemná a nedá sa s ňou fungovať. Keď začne bolieť osmička, väčšinou si doma môžeme pomôcť len liekmi proti bolesti. Na poriadnu úľavu je potrebný zákrok zubného lekára. Bolesť zubov vo všeobecnosti zhoršuje čokoľvek studené, teplé, kyslé alebo zahryznutie do boľavého zuba.

Čo je ešte dobré vedieť?
Každý zub má svoj čas, kedy sa prereže. Čo sa týka zubov múdrosti, ich rast je daný geneticky. Rastú nám ako posledné medzi 17. až 35. rokom života, nuž a vedia nás potrápiť všetkých bez rozdielu veku či pohlavia. Zubári sa zhodujú, že na ich vytrhnutie treba použiť skôr rozum ako silu. Neraz sa totiž stalo, že osmička zostala na mieste a pacient skončil so zlomenou sánkou či s vyvaleným zubom.

Tento článok ste si mohli prečítať v májovej Evite 2016.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 08:58