pixabay.com
StoryEditor

Základnou prevenciou proti kŕčovým žilám je pravidelný pohyb

20.10.2016, 08:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Kŕčové žily sú jednou z civilizačných chorôb, ktorá v tejto dobe trápi čoraz viac ľudí. Základnou prevenciou je pravidelný pohyb, pri ktorom je podporovaný žilový obeh.

Pre idnes.cz sa v on-line rozhovore vyjadril cievny chirurg Tomáš Bureš. Tvrdí, že kŕčové žily nie sú len kozmetickou vadou, ale je ich potrebné aj liečiť. "Varixy môžu viesť časom ku komplikáciám, z ktorých sú najčastejšie zápaly žíl. V pokročilom stave môžu viesť až k vzniku vredu predkolenia, čo je veľmi nepríjemná komplikácia s dlhodobým hojením, "dodal.

Príčinou vzniku kŕčových žíl, čiže varixov je poškodenie povrchového žilného systému. Narušia sa chlopne, ktoré majú brániť spätnému toku krvi do povrchných žíl, čím dochádza k ich postupnému rozširovaniu a vzniku kŕčových žíl.

"Sedavý spôsob zamestnania alebo naopak dlhodobé státie a nedostatok fyzickej aktivity vedie k spomaleniu toku krvi, a v dôsledku toho potom dochádza k typickým opuchom a únave dolných končatín. Najčastejšie sú preto kŕčovými žilami postihnutí ľudia, ktorí pracujú v kanceláriách, predavačky, kaderníčky, učiteľky a podobne, "vysvetlil lekár Tomáš Bureš.

Varovať vás môžu opuchy aj bolesti nôh
Prvými príznakmi ochorenia sú často pocity únavy končatín, prechodné opuchy, väčšinou v letných mesiacoch, "kľudové" bolesti končatín, najčastejšie v noci. Ďalej sa objavujú rozšírené žilky na dolných končatinách alebo neskôr aj typické vystúpené točené kŕčové žily.

"Najzávažnejším stavom sú potom zmeny farby a kvality kože, najmä stmavnutie a zatuhnutie opuchu v okolí členkov. Ďalej potom aj vznik častých zápalov alebo vredov predkolenia, "uviedol cievny chirurg Bureš.

Ak máte problémy so žilami, potom by ste mali zabudnúť na topánky na vysokom podpätku a samozrejmé by malo byť nosenie kompresívnych pančúch. Práve tak sa dajú spočiatku varixy liečiť. K chirurgickej liečbe sa pristupuje v prípade, keď konzervatívny postup nezabral. Možnosti liečby sú dnes široké - od kozmetickej sklerotizácie cez operáciu laserom až po najnovšiu operačnú metódu ClariVein.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:13