pixabay.com
StoryEditor

Chrípku je najlepšie vyležať, radí lekár

17.10.2016, 15:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Vonkajšie teploty klesli pod desať stupňov a s tým sa priblížila sezóna chrípkových epidémií. Prečo sa vírusom lepšie darí v chladných mesiacoch? Teplota v tom vraj veľkú rolu nehrá. Epidemiologička Martina Havlíčková vyvracia aj obľúbený mýtus, že keď prituhne, vírusy pomrznú.

Kedy začne sezóna respiračných ochorení a chrípok?
Zvyčajne v období decembra až marca. Sú tu ale prítomné celoročne s určitými maximami v chladnejšom a vlhkejšom období, kedy ľahšie cirkulujú, píše idnes.cz.

Takže ochladenie predsa len hrá úlohu v ich aktivite?
V chladnejšom počasí vírusy dlhšie prežívajú na povrchoch, napríklad v zaschnutých sekrétoch, takže sa aj ľahšie šíria. Určite ale neplatí, že keď sa oteplí, tak vymrú. Alebo, ako sa s obľubou traduje, že keď veľa mrzne, tak pomrznú. Teplotné zvraty im zas toľko nevadia. Na tie skôr reagujú ľudia, ich imunitný systém je infekcii otvorenejší, než keď je počasie stabilné. A teplotné zmeny ovplyvňujú aj naše správanie. Keď sa výraznejšie ochladí, menej chodíme von, menej vetráme. Nejde teda o to, že by vírusy pomrzli, ale dávame im občas menej príležitostí, aby nás nakazili.

Čo na chrípku zaberá?
Na jej liečbu máme v rukách jeden antivírusový preparát a ďalšie sa vyvíjajú. Antivirotiká ale lekár predpisuje len v niektorých prípadoch. Nesmie sa nimi hýriť, aby podobne ako u antibiotík nevznikla v populácii rezistencia. Bakteriálne infekcie, ktoré môžu na chrípku nasadnúť, možno liečiť antibiotikami. Pri klasickom priebehu chrípky, kedy nie je potrebné obávať sa vážnych komplikácií, je jediná možnosť - vyležať to. Pokoj na lôžku je naozaj aspoň prvých pár dní choroby veľmi dôležitý. Vysoké teploty alebo svalovú bolesť potom tlmíme liekmi na horúčku a liekmi, ktoré uľavujú bolesť.

Máte medzi voľne predajnými liekmi na chrípku nejakého favorita?
Ako paracetamol (napr. Paralen), tak napríklad kyselina acetylsalicylová (napr. Aspirin) sú z hľadiska liečebného efektu porovnateľné. Oba účinne tlmia bolesť aj horúčku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:50