pixabay.com
StoryEditor

Čo hrozí pleti, keď sa ochladí? Ružovke aj alergii na chlad sa dá predísť

19.09.2016, 06:30
Zdravie
Autor:
iDnes
Na chladnejšie a veterné počasie aj časté prechody z tepla do zimy citlivá pleť mnohokrát reaguje začervenaním, podráždením, niekedy dokonca dermatitídou, čiže zápalom kože. Nepríjemným kožným problémom sa našťastie dá aspoň čiastočne predchádzať.

Prvé jesenné dni neprajú žiadnej pleti, ale pre tú citlivú sú zvlášť nepríjemné. Kvôli nepriaznivému počasiu, chladu, studenému vetru aj prechodom z tepla do zimy sa jej stav môže výrazne zhoršiť. V mieste, kde kožu najviac vystavujeme chladu, teda najmä na tvári, na ušiach a na rukách, sa môže objaviť napríklad tzv. chladová alergia (hovorí sa jej aj chladová žihľavka) alebo ešte nepríjemnejšia ružovka (rosacea), píše idnes.cz.

Čo signalizuje vyrážka
Kým chladová alergia sa prejavuje svrbivými pupienkami či opuchmi, ktoré od vystavenia kože chladu po pár hodinách väčšinou samé zmiznú, v prípade ružovky časom ide o pretrvávajúci dermatologický problém. Ani jednu z týchto kožných ťažkostí by ste nemali podceňovať. "Pri podozrení na chladovú alergiu je veľmi dôležité navštíviť odborníka - dermatológa, praktického lekára či alergológa," hovorí Katarína Třísková, korektívna dermatologička z Medicom Clinic.

"Môže sa zdať, že alergia na chlad nebezpečná nie je, pretože „žihľavové“ pupienky z kože miznú približne do dvoch hodín od chvíle, kedy bola chladu vystavená. Lenže nepríjemnú reakciu môže vyvolať napríklad aj pitie studených nápojov či konzumácia zmrzliny. Potom hrozí opuch v oblasti krku, dychové ťažkosti, v krajných prípadoch dokonca dusenie," upozorňuje lekárka.

Ak sa na tvári objavia rozšírené žilky, červené hrbolčeky až uzlíky, ktoré v mieste výskytu pretrvávajú, dermatológovia pri diagnostike uvažujú aj o ružovke. Podľa Kataríny Třískovej nemusia byť príčinou tohto ochorenia nutne nepriaznivé počasie a prudké teplotné výkyvy. "Pleti nesvedčí ani popíjanie príliš studených či naopak horúcich nápojov, alkohol a korenené jedlá. V neposlednom rade potom k ružovke prispievajú aj dedičné dispozície alebo porušená funkcia mazových žliaz, "vysvetľuje.

Chráňte sa krémami aj odevom
Pred obidvomi problémami však pleť môžeme chrániť, a to najmä oblečením a výberom adekvátnej kozmetiky. "Tvár v chladných dňoch chráňte šálom a čiapkou, na rukách noste rukavice. Z kozmetiky voľte produkty z radov lekárskej kozmetiky určenej pre citlivú, suchú pleť s tendenciou k podráždeniu a začervenaniu. Väčšinou to býva takzvaná, červená rada, "radí Petra Trojanová, dermatologička značky Skins.

"Všeobecne sú vhodné najmä mastnejšie krémy obsahujúce nechtík, zinok, vitamín E alebo skvalén. Majú upokojujúce, hojivé aj antioxidačné účinky, posilňujú kožnú bariéru a cievnu stenu, "dodáva a odporúča krémami premazať všetky miesta, ktoré budú vystavené chladu, a to zhruba dvadsať minút predtým, než vyrazíte von.

Otruby, škrob alebo laser
V rámci prevencie dermatologička zároveň odporúča vyhýbať sa častému a dlhému kúpanie, nadmernému používaniu mydiel i pien do kúpeľa a noseniu drsných odevov. "Namiesto peny si do kúpeľa pridajte radšej odvar z otrúb či škrobu, do vody môžete tiež priliať trochu rastlinného oleja."

Katarína Třísková pridáva ešte tipy na esteticko-dermatologické ošetrenie. "Môžem odporučiť hĺbkovú hydratáciu pleti kyselinou hyalurónovou čiže mezoterapiu, alebo plazmaterapiu, teda ošetrenie pleti vlastnou krvnou plazmou. Ideálna je kombinácia oboch týchto metód. Pri liečbe rozšírených žiliek dosahujeme najlepšie výsledky pomocou cievneho lasera," uzatvára.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:13