pixabay.com
StoryEditor

Pitie alkoholu v tehotenstve môže dieťa vážne poškodiť

08.09.2016, 14:55
Zdravie
Autor:
TASR
Na Slovensku sa ročne narodí asi 250 chlapcov a dievčat s fetálnym alkoholovým syndrómom (FAS). Ide o súbor telesných a mentálnych vývinových chýb plodu. Tejto diagnóze sa dá úplne predísť, a to tak že tehotná žena, alebo žena, ktorá plánuje otehotnieť, úplne prestane piť alkohol.

"Mozog dieťatka sa vyvíja po celý čas tehotenstva. Alkohol vie v ktorejkoľvek chvíli jeho vývoj ovplyvniť, poškodiť či dokonca zastaviť," pre TASR sa vyjadrila pediatrička Janka Nosková z Centra diagnostiky, terapie a prevencie FAS pri Katolíckej univerzite v Ružomberku. Konzumácia alkoholu v tehotenstve môže u detí spôsobiť zmeny na tvári, to, že nerastú, ako aj poškodiť mozog i zmysly. "Prejavuje sa to neskôr v ich správaní. Je to celoživotné poškodenie a dá sa mu stopercentne predísť," povedala Nosková. Upozornila, že dieťa je v niektorých obdobiach vývoja na alkohol veľmi citlivé. Vedci preto nevedia určiť, aké najmenšie množstvo alkoholu v tehotenstve je bezpečné. Odporúča sa preto nepiť vôbec, a to ani jedno malé pivo.

Mnohé deti sa s FAS podľa jej ďalších slov nepodarí diagnostikovať. "Sú väčšinou nepoznané a zaradené pod iné diagnózy ako ADHD, autizmus, mentálna retardácia. Keby sa vedelo o ich presnej diagnóze, prístup k nim by bol efektívnejší," poznamenala Nosková. Poukázala na to, že správna diagnóza do piatich rokov života im pritom môže zmeniť život. "Ak majú stanovenú diagnózu aj primeranú terapiu, tak sú z nich šťastné deti, ktoré majú svoje obmedzenia, ale môžu sa zaradiť do spoločnosti," zdôraznila.

Diagnóze fetálny alkoholový syndróm sa dá úplne predísť, a to tak že tehotná žena, alebo žena, ktorá plánuje otehotnieť, úplne prestane piť alkohol. "Veľkú zodpovednosť nesie počas tehotenstva práve matka, ktorá môže predchádzať ochoreniam ako FAS tým, že nebude pred ani počas tehotenstva požívať alkohol. Ešte nenarodenému dieťaťu hrozia okrem poškodenia mozgu aj fyzické deformácie. Ešte nenarodené deti sú bezbranné, nemajú šancu ovplyvniť svoj zdravý vývoj," zhrnula Nosková.       

Na riziká pitia alkoholu počas tehotenstva upozorňuje opäť aj osvetová kampaň s názvom 9 mesiacov 0 promile, odštartuje 9. septembra pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o FAS. Jej ambasádorkou bude herečka a mamička Kristína Turjanová. "Bola by som rada, keby každá tehotná žena dostala informáciu o tom, že alkohol je nevhodný pre tehotné ženy a brala to ako samozrejmú súčasť svojho spokojného a zodpovedného tehotenstva," zhodnotila Turjanová. ​

Vo väčšine krajín sa 9. septembra organizujú aktivity pripomínajúce škodlivé účinky alkoholu počas tehotenstva a v niektorých krajinách dokonca o 9.09 hod. zvonia zvony. Jeho posolstvom je odkaz, aby sa ženy počas tehotenstva zdržali akéhokoľvek množstva alkoholu, aby im na to prostredie, v ktorom žijú, vytváralo podmienky a podporovalo ich v tomto odhodlaní.

Štatistiky na Slovensku i vo svete jasne dokazujú nárast počtu žien závislých od alkoholu. Prispievajú k tomu hlavne zmeny v spoločenskom postavení ženy. Ženy sa stávajú nezávislé, sú vzdelanejšie, ambicióznejšie, zastávajú vedúce funkcie. Samozrejme, že chcú byť aj manželkami a matkami. To kladie veľké nároky na ich psychiku a vytvára priestor pre problémy a konflikty, ktoré môžu byť základom pre rozvoj závislosti. Alkoholizmus žien má všeobecne väčší negatívny dopad na zdravie ženy, jej rodinu a deti, preto je aj spoločnosťou menej tolerovaný a závislé ženy sú väčšmi odsudzované než muži. „Ženské pitie“ má svoje špecifiká a organizmus ženy reaguje na alkohol v mnohom odlišne než organizmus muža. Tieto rozdiely súvisia s anatomickými, fyziologickými aj psychologickými odlišnosťami oboch pohlaví.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 04:47