pixabay.com
StoryEditor

Zneužívané ženy v detstve majú vyššiu pravdepodobnosť úmrtia v dospelosti, tvrdí štúdia

22.08.2016, 06:00
Zdravie
Niektoré ženy prežijú nepríjemnú udalosť alebo traumu vo svojom živote, ktorá ich poznačí na dlhšie obdobie. Vedci odhalili, že zneužívanie v detských rokoch ohrozuje svoje obete a ovplyvňuje ich zdravie v neskoršom živote.

Ak niekto prežije traumatizujúcu udalosť, je isté, že sa ho to dotkne a bude trpieť ešte dlho po tom, ako k tomu došlo. Vedci upozorňujú, že zneužívanie v detstve má zdravotné následky v neskoršom živote, ako píše health.com. Netýka sa to len fyzického, ale aj psychického zneužívania, ktoré môže zvýšiť šancu na úmrtie, ako uvádza nová štúdia zverejnená v časopise JAMA Psychiatry.

Výskumníci sledovali takmer 6 300 dospelých mužov a žien a pýtali sa ich na skúsenosti s detským emocionálnym a fyzickým zneužívaním. Nasledovali roky skúmania a ďalšieho pozorovania účastníkov po dobu 20 rokov. Zistili, že ženy, ktoré hlásili zneužívanie v detských rokoch, mali vyššiu pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny v priebehu dvadsiatich rokov v porovnaní s tými, ktoré nezažili takúto traumu.

"Je dôležité vziať do úvahy nielen psychologické následky zneužívania v detstve, ale tiež možnosť, že môžu existovať aj fyzické zdravotné dôsledky," povedal autor štúdie Edith Chen z Katedry psychológie na Northwestern University.

Depresie, stres a podlomené duševné zdravie

Štúdia nezistila, prečo je táto traumatizujúca udalosť spojená s vyšším rizikom smrti, ale vedci špekulujú, že je za tým podlomené duševné zdravie. Ženy trpia depresiami, o ktorých je známe, že škodia zdraviu, vrátane fyzického. Zneužívanie by taktiež mohlo viesť mladých ľudí na zlé chodníčky. Často sa stáva, že sa zapoja do aktivít, ako je užívanie drog, čo by mohlo tiež ovplyvniť ich zdravie. Podľa odborníkov spôsobuje i biologické zmeny v tele, ako je chronický zápal, ktorý taktiež zvyšuje riziko vzniku mnohých zdravotných problémov, vrátane srdcových chorôb.

Je zatiaľ záhadou, prečo bol účinok vidieť oveľa výraznejšie u nežnejšieho pohlavia. „Domnievame sa, že môžu existovať rozdiely v tom, ako sa muži a ženy vyrovnávajú so stresom, alebo že môžu existovať rozdiely v biologickej odpovedi mužov a žien na stres," hovorí Chen. Aby sa však takýto dopad zneužívania na zdravie skutočne potvrdil, je potrebný ešte ďalší výskum na pochopenie tohto vzťahu. "Ženy prežijú detstvo s tým, že sú si vedomé možných dôsledkov na zdravie. Môže trvať celé roky, kým sa zapoja do zdravšieho správania, ktoré by mohlo zabrániť niektorým rizikám.“

Čo ešte môže spôsobiť?

Už viaceré výskumy potvrdili, že zneužívanie v detstve môže mať následky na život žien. Môže mať vplyv na vek štartu menštruácie. Ženy začínajú oveľa skôr menštruovať, ako potvrdili americkí vedci. Prieskum, prezentovaný na vedeckom stretnutí Americkej srdcovej asociácie tiež zistil, že opakované prípady zneužívania súviseli s o 62 percent vyšším rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení v dospelosti. Zneužívané dievčatá majú tendenciu získať väčšiu hmotnosť počas dospievania a v dospelosti. Hrozí mozgová porážka i srdcové príhody. Vplyv traumy na ženské zdravie je očividné.

O ženách je známe, že sú citlivejšie ako muži a určité veci či udalosti prežívajú intenzívnejšie. Preto môže mať trauma v podobe zneužívania v detstve na ich zdravie väčší dopad.

Osobitná starostlivosť o fyzické a psychické zdravie je cestou, ktorá by mohla pomôcť znížiť riziká chronických ochorení. Aby však bol nastavený správny spôsob liečby či prevencie, je nutné dozvedieť sa viac o konkrétnych psychologických a životno-štýlových intervenciách na zlepšenie ich zdravia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:03