pixabay.com
StoryEditor

7 zdravotných hrozieb, ktoré máme v šatníku

28.07.2016, 06:00
Zdravie
Pre krásu sa musí trpieť? Nie však za cenu zdravia. Niektoré módne kúsky síce krásne vyzerajú, no spôsobujú zdravotné problémy. Na ktoré si dať pozor?

Vysoké podpätky

Nohy v nich vyzerajú žensky, elegantne a dokážu krásne predĺžiť postavu. Človek by povedal, že podpätky majú len samé výhody, no každá milovníčka tejto obuvi už dobre vie, že ich nosenie nie je práve "med lízať". nejde len o samotnú bolesť chodidiel a otlaky. Dokážu zdeformovať prsty a dokonca tiež spôsobiť problémy s držaním tela a podráždiť kožu. V podpätkoch sa celá váha tela presúva na prednú časť nohy. Podľa dermatologičky Ava Shamban sa spodná časť tela nakloní dopredu, takže zadná sa musí nakloniť dozadu. Takýmto spôsobom zaniká normálny tvar chrbtice. Stredná časť chrbta spolu s krkom nie sú v normálnej pozícii. Je veľmi náročné správne držať telo, napriek tomu sú pre mnohé sexi nohy prednejšie ako zdravie svojej chrbtice.

Lodičiek s vysokým podpätkom sa nemusíte úplne vzdávať. Noste ich však len na výnimočné príležitosti najviac tri hodiny.

Tesné džínsy

Taktiež dobre vyzerajú, obzvlášť na štíhlych nohách, no aj tie môžu vyvolať menšie problémy. Tým, že sú obtiahnuté a obopínajú stehná, vaše nohy nie sú dobre prekrvované. Podľa Dr. Jennifer Hanes je tento jav známy ako "syndróm tesných džínsov", ktorý už nejednu ženy poslala do ordinácie neurológa. "Tento stav je spôsobený stlačením bočného femorálneho kožného nervu. Kedysi sme to mohli vidieť u mužov, nosiacich tesné opasky." Oplatí sa siahnuť radšej po džínsoch, ktoré sadnú, no nie sú úplne obtiahnuté.

Mokré plavky

Určite si pamätáte ešte z detských čias, ako vás mama neustále upozorňovala, aby ste nesedeli v mokrých plavkách. Mala pravdu. Väčšina žien si uvedomuje, čo môžu mokré plavky a spotené športové oblečenie spraviť s ich zdravím. Hrozí nepríjemné svrbenie, premnoženie baktérií a nakoniec vzniku infekcie. Baktérie priam milujú teplé a vlhké prostredie.

"Aby sa zabránilo kvasinkových infekciám, prezlečte si tesné alebo mokré oblečenie čo najskôr a udržte oblasť genitálií v suchu a chlade. Vďaka bavlnenej spodnej bielizni namiesto syntetických tkanín," upozorňuje Dr. Allison Hill. "Ak máte pocit svrbenia alebo pálenia, navštívte lekára."

Pritesná podprsenka

Nielenže je neestetická, no spôsobuje mnohé zdravotné riziká. Podprsenka, ktorá vám dobre nesedí a na niektorých miestach tlačí, môže spôsobiť podráždenie kože, plesňové infekcie, problémy s dýchaním a podľa Dr. Jennifer Shine Dyer dokonca aj problémy s lymfatickým systémom. Tesná podprsenka ho blokuje, čím sa môžu nahromadiť v prsiach škodlivé látky. Pozor by si mali dávať hlavne tehotné ženy, ktorým hrozí zápal a infekcia mliečnej žľazy. Preto je veľmi dôležitý dôkladný výber podprsenky. Nepodceňuje ho.

Tango nohavičky

Aj v tomto prípade je vinníkom kvasinková infekcia. Vzhľadom k neustálemu treniu materiálu v intímnych častiach tela vznikajú nepríjemné kvasinkové infekcie. Trpia nimi častejšie ženy nosiace tangá než ostatné so spodnou bielizňou. Tangá môžu zvýšiť riziko infekcií močových ciest, pretože sa tak baktérie ľahko dostanú z konečníka do močovej trubice. Na bežné nosenie nie sú ideálne.

Sťahovacia bielizeň

Dopomáha k dokonalým krivkám, no má i svoju odvrátenú stránku. Nosenie sťahovacej bielizne môže viesť k celej rade zdravotných problémov od infekcií močového mechúra a kvasinkových infekcií až k poškodeniu nervov a dokonca aj krvným zrazeninám. V krajných prípadoch spôsobuje problémy s dýchaním, keďže tlačí na pľúca.

Žabky

Pohodlné v lete, no čo sa týka zdravia, žabky zlyhali na celej čiare, pokiaľ ide o oporu nohy. ľahko môžeme prísť k vyvrtnutému členku či zlomenine. Veľmi tenká podrážka môže po hodinách nosenia spôsobiť nepríjemnú bolesť. Striedajte ich radšej s inou obuvou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:32