BANÁN
Zvoľte vždy banány, ktoré nie sú úplne zrelé. Z banánu môžte vytvoriť naozaj čokoľvek, je výborný pre naše zdravie, obsahuje veľa vlákniny, má vysoký obsah draslíka a nachádza sa v ňom nespočetné množstvo vitamínov a cenných látok. Upravuje trávenie a dokáže liečiť hnačku. Používa sa na znižovanie produkcie žalúdočných kyselín a pôsobí aj ako prevencia pred vznikom žalúdočných vredov.
CESNAK
Najlepšia forma cesnaku pre naše zdravie je surová. Cesnak je plný antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Obsahuje mnoho minerálov a vitamínov. Znižuje cholesterol v krvi a pomáha pri liečbe bakteriálnych a vírusových ochorení.
CIBUĽA
Surová, ale aj varená cibuľa má ihneď niekoľko benefitov. Je bohatým zdrojom prebiotík a existuje veľa spôsobov, ako si ju v jedle pripraviť. Pôsobí aj proti rakovine a má priaznivé účinky v boji proti depresii. Dezinfikuje nos, ústa, hltan a znižuje cukor v krvi a krvný tlak.
ŠPARGĽA
Kvôli zachovaniu vitamínov je pre nás surová, či jemne varená špargľa najvhodnejšia. Špargľa pôsobí ako diuretikum, teda odvodňuje. Telo očistí, pôsobí preventívne a pomáha pri infekciách močových ciest. Bojuje s nafukovaním, podporuje trávenie a vďaka vysokému obsahu vody zabraňuje jej zadržiavaniu v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl.
TOPINAMBUR
Inak nazývané artičoky, sú opäť najvhodnejšie ku konzumácii surové. Artičoky sú z väčšiny tvorené len vodou a neobsahujú prakticky žiaden tuk. Artičoky nielen podporujú správnu činnosť pečene a zdravý stav ciev, ale rovnako majú blahodarný vplyv aj na tráviaci systém. Artičoky sa oplatí do jedálnička zaradiť pri nadúvaní, nevoľnostiach či iných zažívacích problémoch.