pexels.com
StoryEditor

Starajte sa o svoj organizmus. Zoznam probiotík, ktoré vaše črevá potrebujú

15.08.2021, 15:00
Zdravie
Prebiotiká podporujú zdravé baktérie v črevách a zabezpečujú zdravie tráviacej sústavy. Ktoré to sú?

BANÁN

Zvoľte vždy banány, ktoré nie sú úplne zrelé. Z banánu môžte vytvoriť naozaj čokoľvek, je výborný pre naše zdravie, obsahuje veľa vlákniny, má vysoký obsah draslíka a nachádza sa v ňom nespočetné množstvo vitamínov a cenných látok. Upravuje trávenie a dokáže liečiť hnačku. Používa sa na znižovanie produkcie žalúdočných kyselín a pôsobí aj ako prevencia pred vznikom žalúdočných vredov.

CESNAK

Najlepšia forma cesnaku pre naše zdravie je surová. Cesnak je plný antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Obsahuje mnoho minerálov a vitamínov. Znižuje cholesterol v krvi a pomáha pri liečbe bakteriálnych a vírusových ochorení. 

CIBUĽA

Surová, ale aj varená cibuľa má ihneď niekoľko benefitov. Je bohatým zdrojom prebiotík a existuje veľa spôsobov, ako si ju v jedle pripraviť. Pôsobí aj proti rakovine a má priaznivé účinky v boji proti depresii. Dezinfikuje nos, ústa, hltan a znižuje cukor v krvi a krvný tlak. 

ŠPARGĽA

Kvôli zachovaniu vitamínov je pre nás surová, či jemne varená špargľa najvhodnejšia. Špargľa pôsobí ako diuretikum, teda odvodňuje. Telo očistí, pôsobí preventívne a pomáha pri infekciách močových ciest. Bojuje s nafukovaním, podporuje trávenie a vďaka vysokému obsahu vody zabraňuje jej zadržiavaniu v tele a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl.

TOPINAMBUR

Inak nazývané artičoky, sú opäť najvhodnejšie ku konzumácii surové. Artičoky sú z väčšiny tvorené len vodou a neobsahujú prakticky žiaden tuk. Artičoky nielen podporujú správnu činnosť pečene a zdravý stav ciev, ale rovnako majú blahodarný vplyv aj na tráviaci systém. Artičoky sa oplatí do jedálnička zaradiť pri nadúvaní, nevoľnostiach či iných zažívacích problémoch. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:32