shutterstock.com
StoryEditor

Trápi vás bolesť brucha? Pozor, môže sa za tým skrývať zákerné ochorenie!

08.08.2021, 22:30
Zdravie
Syndróm dráždivého hrubého čreva. To je názov diagnózy, ktorej príznaky ani náhodou nie sú príjemné. Preto sa jej snažte vyvarovať. Ako? Poradíme vám!

Zovretý žalúdok, kŕče a bolesti v bruchu, hnačky... Kto by to nepoznal? Niekedy za to môže stres a nervozita pred náročnou úlohou, prípadne cestovná horúčka. Keď však svoje črevné problémy ospravedlňujete týmito dôvodmi príliš často, mali by ste zvýšiť pozornosť. V skutočnosti sa za tým môže skrývať úplne iný problém – syndróm dráždivého hrubého čreva.

Rozdiely odhalí frekvencia problémov
Rozoznať syndróm dráždivého hrubého čreva od „obyčajnej“ nevoľnosti zo stresovej situácie či cestovania sa dá pomerne ľahko. Aj keď sa záchvaty dráždivého hrubého čreva môžu vyvinúť v dôsledku častejšieho cestovania a stresu z neho, veľmi skoro sa začnú objavovať aj bez zjavnej príčiny a môžu byť dokonca také silné, že postihnutým znemožnia vyjsť z domu. A zatiaľ čo pri nervozite a cestovnej horúčke pomôže prášok na upokojenie alebo kvapka alkoholu, pri syndróme dráždivého hrubého čreva nezaberie nič z toho a je nutná dlhodobá liečba.

Príznakov je viac
Medzi najdôležitejšie spúšťače syndrómu dráždivého hrubého čreva patrí jedálniček a stres. Ďalšími sú narušenie bakteriálnej flóry čreva, väčšia dĺžka čreva, v minulosti prekonané infekcie tráviaceho traktu alebo niektoré potravinové alergie. Pre tento problém sú charakteristické dva príznaky – silné bolesti v bruchu a nepravidelné vyprázdňovanie, či už v podobe zápchy, alebo naopak, hnačky. Častou komplikáciou býva aj nafukovanie. Okrem tráviacich problémov sa však môžu objavovať aj ďalšie príznaky, ako sú napríklad chronická únava, poruchy spánku, bolesti hlavy, svalov a chrbta alebo výkyvy nálad. Syndróm dráždivého hrubého čreva sa navyše môže týkať úplne každého bez ohľadu na vek. Typickou rizikovou skupinou sú však mladí ľudia.

Časté problémy nie sú normálne
Dlhodobo, niekedy aj niekoľkokrát týždenne, trpí príznakmi dráždivého hrubého čreva až 15 % ľudí a nadpolovičnú väčšinu z nich tvoria ženy. Za svoje problémy sa spravidla hanbia, nikomu sa s nimi nezdôverujú a často svoje ťažkosti zľahčujú. Prispieva k tomu aj množstvo mýtov a mylných informácií, ktoré o tomto probléme kolujú. Napríklad mýtus, že syndróm dráždivého hrubého čreva je akýsi pseudovýmysel alebo dokonca výhovorka. Veľa ľudí je totiž presvedčených, že časté bolesti brucha, zápchy, hnačky a nafukovanie sú bežné a sú to také malé zdravotné problémy, za ktoré si väčšinou môže dotyčný sám nezdravým spôsobom života. Pritom tento problém často postihuje aj tých, ktorí sú aktívni, športujú a stravujú sa dravo.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 07:10