Doprajte dieťatku najlepšiu výživu v podobe materského mlieka.pixabay.com
StoryEditor

Koniec obáv mamičiek. Takto vyzerá správna výživa pre bábätká

05.06.2016, 06:00
Zdravie
Ako dopriať novorodencovi to najlepšie a prostredníctvom stravy zabezpečiť optimálny rast a vývoj jeho organizmu?

Ten neopísateľný pocit, keď žena prvýkrát uvidí svoje bábätko vám už nikto nezoberie. Materstvo je dar, ktorý si mamičky naplno užívajú. Byť matkou, je snáď tou najkrajšou vymoženosťou žien. Aj keď ide o dni plné starostí a prebdených nocí, stojí to skutočne za to. Jednou z obáv čerstvých mamičiek je aj optimálna strava dieťatka. Čím ho kŕmiť tak, aby sme mu neublížili? Čo by malo byť súčasťou jeho jedálnička, aby sme podporili jeho zdravie a vývin? Zahoďte tieto starosti za hlavu. Zabezpečiť novorodencovi správnu výživu je jednoduchšie, ako si mnohé mamičky myslia. Stačí si len osvojiť niektoré pravidlá.

Strava pre bábätko v prvých mesiacoch

Najprirodzenejšou výživou pre dojča je materské mlieko, z ktorého hlavne v prvých štyroch mesiacoch dostáva všetky živiny v správnom pomere. Predstavuje nielen ideálnu potravinu, ale tiež ho chráni pred ochorením. Organizmus novorodenca ešte nemá vyvinutý vlastný imunitný systém. Preto možno prirovnať materské mlieko k „ochrannému štítu“ pred rôznymi zdravotnými neduhmi. Obsahuje správne množstvo tukov a bielkovín tak, aby to zodpovedalo potrebám vyvíjajúceho sa detského organizmu. Ak matka dojčí svoje dieťa aspoň šesť mesiacov, môže si byť istá, že svojej ratolesti dáva maximum.

Detský organizmus potrebuje nielen bielkoviny, ale aj spomínané tuky. Aj z toho dôvodu je materské mlieko pre najmenších to najlepšie. Nájdeme v ňom totiž mliečny tuk, ktorý je významným zdrojom energie a teda dôležitým faktorom pre rast a vývoj dieťaťa. „Okrem funkcie energetickej, sú tuky potrebné i pri vstrebávaní vitamínov A, D, E, K, ktoré sú rozpustné v tukoch. A nemenej dôležitý je i chuťový vnem. U dojčenských formúl sa nemusia pridávať mliečne arómy, ak dojčenská formula obsahuje mliečny tuk,“ upozorňuje MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová.

Všímajte si zloženie

Žiadne obavy nemusia mať ani mamičky, ktoré z určitých príčin nemôžu dojčiť. Napriek tomu, že dieťatko nedostáva materské mlieko, dostatok energie a dôležité živiny môžu dostať prostredníctvom náhradnej mliečnej výživy. Dôležité je, aby bola kombinácia rastlinných a živočíšnych tukov vyvážená a taktiež si treba všímať, či daný prípravok má v zložení uvedený mliečny tuk.

Podľa doktorky, ak ho dojčenská výživa obsahuje, v zložení sa nachádza plnotučné mlieko alebo mliečny tuk. „Nie všetky dojčenské formule obsahujú tuk. Poznáme to veľmi ľahko podľa zloženia. V zložení musia byť udané všetky látky, ktoré daný výrobok obsahuje v zostupnom poradí, podľa množstva danej látky,“ radí odborníčka. Ak nenájdete mliečny tuk, jediným zdrojom tukov sú v tomto prípade rastlinné oleje. Našťastie, dnes už sú na trhu produkty dojčenskej mliečnej výživy, ktoré sa približujú k zloženiu materského mlieka a obsahujú spomínaný mliečny tuk.

S prikrmovaním opatrne

Ako pribúdajú mesiace dieťatka, ktoré rastie a vyvíja sa, menia sa aj jeho potreby, čo sa týka výživy. Postupne môže mamička začať s prikrmovaním a zaradiť do jedálnička rôzne zeleninové a neskôr ovocné kaše. Treba však na to ísť pomaly. Neprestať úplne s kŕmením materského mlieka, len pridať ďalšie potraviny a postupne znižovať dávky mlieka.

„Výživa detí od jedného roka sa postupne prispôsobuje stravovaniu dospelých. Musia byť pokryté energetické nároky dieťaťa, ktoré v tomto veku už tak nerastú, ako tomu bolo do jedného roku života. Pri zostavovaní jedálneho lístku by sa mal brať ohľad na sortiment a na frekvenciu a množstvo konzumovaných potravín,“ dodala na záver MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:43