Spánok s očným mejkapom škodí mihalniciam i pokožke.pixabay.com
StoryEditor

Toto sa začne diať s pokožkou, keď zaspíte s mejkapom

27.05.2016, 06:00
Zdravie
Ísť spať večer neodlíčená je jeden z najhorších kozmetických prehreškov. Ten vám pleť len tak ľahko neodpustí.

Používate množstvo kvalitných a drahých krémov, skúšate nové kozmetické zázraky v boji proti vráskam a napriek tomu vyzerá vaša pleť nezdravo, upchávajú sa vám póry a robia vrásky? Kvalitná pleťová kozmetika je len malá časť v starostlivosti o pleť. Najväčšie škody na pokožke robíme my samé. Veľkou mierou k tomu prispievame neodlíčením mejkapu pred spaním. Ten má totiž pre našu pleť priam devastačné účinky. Behom spánku si potrebuje pleť odpočinúť, zregenerovať a dýchať. Ak jej to neumožníte, môžete si byť isté, že sa vám vypomstí. A nebude to najpríjemnejšie.

Čo urobí mejkap s pleťou?

1. Zablokuje vlasové folikuly

Pravidelným zaspávaním s mejkapom riskujete blokovanie vlasových folikúl a olejových žliaz na očných viečkach, ako píše mirror.co.uk. Keď sú upchaté, baktérie môžu spôsobiť zápal. Výsledok môže mať hrozivý charakter. Nasleduje vznik malých hrčiek – cýst a tzv. hordeolum, čo je akútny hnisavý zápal folikulov rias. To už neznie práve najlepšie. V tomto prípade už pomôže len lekár. Preto dobre zvážte, či ste až natoľko unavené, aby vaše prvé kroky po náročnej noci nenasledovali do kúpeľne.

2. Vedie k vráskam

Starnutie je nevyhnutný proces, ktorý nemožno úplne zastaviť. Avšak, môžete ho spomaliť. Ak unavená padnete do postele s nánosmi mejkapu, môžete si byť isté, že sa postaráte o pravý opak. Podporíte vznik oxidačného stresu, resp. voľných radikálov, s ktorými musí pokožka bojovať celý deň. Ako tvrdí Dr. Schweiger, voľné radikály z okolitého prostredia (často sú vo forme znečistenia) zostávajú vo vnútri pokožky v prípade, ak si správne nebudete čistiť pleť. „Voľné radikály vedú k poškodeniu kolagénu v priebehu času, čo má za následok vývoj jemných línií a predčasne starnúcej pokožky.“

3. Spôsobuje vznik cýst

Opakované líhanie do postele s očným mejkapom má na svedomí nepríjemné účinky. Dokonca sú zodpovedné za vznik jačmeňa v oku. To môže dokonca spôsobiť cysty.

4. Podporuje tvorbu čiernych bodiek, škvŕn a akné

Toľko času venujeme problematickej pleti a vyrážkam, ktorých sa snažíme zbaviť rôznymi kozmetickými prípravkami a pritom sú naše nočné zvyky priam katastrofálne. Niekoľko nocí po sebe s líčidlami na pleti spôsobí, že sa póry upchajú, čo môže viesť k tvorbe mikrokomedónov, ktoré priťahujú baktérie a výsledkom je akné. Najhoršie je na tom podkladový mejkap na olejovej báze. "Zabraňuje pokožke prirodzenej obnove v noci, čo spôsobuje čierne body a akné."

5. Krehkejšie mihalnice a suchšie pery

Netrpí len pokožka, ale aj mihalnice, ktoré sú pod nánosmi maskary vyschnuté, tenšie a krehkejšie. Ak nechcete ostať úplne bez nich, keďže hrozí ich vypadávanie, mali by ste ihneď zmeniť svoj zlozvyk. To isté platí aj pre pery. Niektoré rúže obsahujú chemikálie, ktoré spôsobujú odparovanie vlhkosti. Pery sú popraskané a šupinaté.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:54