Kozmetické výrobky môžu obsahovať niektoré chemické látky, všímajte si etikety.pixabay.com
StoryEditor

7 ingrediencií v kozmetike, ktorým by sme sa mali vyhnúť

03.09.2017, 16:00
Zdravie
Každý kozmetický prípravok obsahuje čoraz viac „zázračných“ látok, aby bol efekt výraznejší a dlhodobejší. Niektoré z nich však dokážu uškodiť viac, ako si myslíte.

Dlhý zoznam ingrediencií napísaný malými písmenami na zadnej strane výrobku nás obvykle moc nezaujíma. Oplatí sa mu však venovať pozornosť. Zistíte, že skrýva chemické látky, ktoré nášmu zdraviu neprospievajú, ba práve naopak.

Pri výbere produktov si všímajte nasledovné ingrediencie, ako píše livestrong.com. Ak ich nájdete na štítkoch, mali by ste ich kúpu poriadne zvážiť. 

1. Oxybenzón

Kde ho nájdete: opaľovacie krémy, telové mlieka a lesky na pery.

Prečo sa mu vyhnúť: Ide o endokrinný disruptor, t.j. chemickú látku, ktorá môže narúšať endokrinný systém a vyvolávať nepriaznivé účinky na človeka.

2. Ftaláty

Kde ich nájdete: mydlá, šampóny, laky na vlasy, laky na nechty (pozor na tie, ktoré obsahuje dibutylftalát), produkty, ktoré obsahujú parfém.

Prečo sa im vyhnúť: Podľa Centra pre kontrolu chorôb (CDC), niektoré typy ftalátov môžu mať vplyv na reprodukčný systém laboratórnych zvierat. Vedci zistili merateľné hladiny mnohých ftalátov, metabolitov, u populácie v USA.

Stále väčší počet štúdií ukazuje, že táto chemická látka poškodzuje mužský reprodukčný systém, ako tvrdí Pracovná skupina pre životné prostredie (EWG). Odporúča, aby sa tehotné ženy vyhýbali lakom na nechty s obsahom dibutylftalátu, a taktiež výrobkom s parfémom (vôňou), označujúcu chemickú zmes, ktorá môže obsahovať ftaláty.

3. Ropné destiláty

Kde ich nájdete: riasenky na oči.

Prečo sa im vyhnúť: Podľa EWG môžu tieto ropné extrahované zložky spôsobovať kontaktnú dermatitídu a sú často kontaminované rakovinotvornými nečistotami. Vyrábajú sa v ropnej rafinérii rovnako ako automobilové palivo, vykurovací olej a chemické suroviny.

4. Formaldehyd

Kde ho nájdete: laky na nechty, lepidlo na umelé riasy, farby na vlasy a produkty na vyrovnávanie vlasov na báze keratínu.

Prečo sa im vyhnúť: V roku 2004 Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) vyhlásila formaldehyd za karcinogén pre človeka. Podľa EWG sa formaldehyd kedysi pridával do mnohých produktov osobnej starostlivosti ako antiseptikum. Dnes to už tak nie je, ale niektoré produkty na vyrovnávanie vlasov (keratínová liečba) uvoľňujú značné množstvo tejto chemickej látky.

5. Toluén

Kde ho nájdete: lak na nechty.

Prečo sa mu vyhnúť: Toluén sa používa na výrobu laku na vlasy, aby pomohol k hladnej textúre. Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) upozorňuje, že inhalácia tejto chemickej látky spôsobuje u ľudí podráždenie podráždenie horných dýchacích ciest a očí, bolesti v krku, závraty a bolesť hlavy. Niektoré štúdie dokonca preukázali účinky, ako mozgová dyfunkcia, poruchy pozornosti a menšie zdravotné postihnutie u detí tehotných žien, ktoré boli vystavené vysokým hladinám toluénu alebo zmiešaných rozpúšťadiel pri vdýchnutí.

6. Parfém (vôňa)

Kde ju nájdete: Všetky produkty

Prečo sa jej vyhnúť: Podľa Ligy pre rakovinu prsníka syntetické vonné látky používané v kozmetike môžu obsahovať až 100 zložiek, vrátane hormónov ako ftaláty, syntetické pižmové vône a etylénoxid. "Vôňa" je obvykle chemický koktail látok, ktoré sa spájajú s alergickými reakciami a narušením hormónov v ľudskom organizme. Bohužiaľ, nie všetky vonné prísady sú uvedené na štítkoch produktov, takže spotrebiteľ nevie, čo všetko je obsahom parfému.

7. Parabény

Kde ich nájdete: Väčšina kozmetických produktov

Prečo sa im vyhnúť: Môžu mať na svedomí kontaktnú alergiu. Často sa spájajú s vyšším rizikom rakoviny, preto by mali byť jednými z prvých látok, ktorých obsah si treba všímať na etiketách výrobkov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:22