Uhorka patrí medzi najobľúbenejšiu zeleninu. Nachádza sa v nej až 95% vody, čím sa zaraďuje medzi nízkokalorické plodiny. Aké priaznivé účinky má na naše telo?
Má antioxidačné vlastnosti
Uhorky obsahujú nespočetné množstvo antioxidantov, vrátane betakaroténu a vitamínu C, ktorý je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, či tvorbu bielych krviniek. Nachádza sa v nej napríklad aj kamferolem, ktorý pomáha v boji proti rakovine a znižuje riziko chronických ochorení, vrátane ochorení srdca.
Znižuje riziko rakoviny
Medzi látky nachádzajúce sa v uhorkách patria aj polyfenoly, ktoré sú dôležité pre znižovanie riziko rakoviny prsníka, maternice, vaječníkov a prostaty.
Chráni váš mozog
Uhorka obsahuje protizápalové flavonoly, ktoré sú dôležité pre zdravé fungovanie mozgu. Výrazne zlepšuje pamäť a chráni nervové bunky.
Osvieži dych
Jedenie uhorky dokáže skutočne pomôcť pri uvoľňovaní prebytočného tepla v žalúdku, vďaka ktorému vzniká zapáchajúci dych.
Proti stresu
Uhorka obsahuje celý rad vitamínov B, ktoré sú dôležité aj pre metabolické spracovanie prijatých živín. Vitamíny typu B sú známe tým, že pomáhajú zmierňovať pocity úzkosti a niektoré z nich bojujú aj proti škodlivým účinkom stresu.