Pohyb má množstvo zdraviu prospešných účinky na telo.flickr.com/edsonhong1
StoryEditor

Prekvapujúca súvislosť medzi cvičením a starnutím

03.04.2016, 06:00
Zdravie
Aj keď úplne nezastaví proces starnutia, podľa mnohých odborníkov ho výrazne obmedzí. Pohyb totiž dodáva organizmu mladistvú energiu. A to ani zďaleka nie je všetko.

Že nával adrenalínu po dlhom behu alebo intenzívnom cvičení spôsobuje ružové líčka, čím je pokožka na tvári odrazu rozžiarená a spevnená, si každý všimne už na prvý pohľad. No nejde o jediný prínos cvičenia. Okrem výhod ako lepšia nálada, chudnutie a spevnené svaly, nedávne štúdie zistili priamu súvislosť medzi schopnosťou pokožky zostať mlado vyzerajúcou a cvičebným plánom. Aké je ďalšie spojenie medzi cvičením a starnutím podľa yahoo.com?

1. Pot je antibakteriálny

Vždy kontroverzný, ale niekedy prospešný, pot je jednoducho nutné zlo. Mnoho žien odrádza od pohybu, cítia sa vtedy nepríjemne a navyše, nevonia práve najlepšie. Potenie však predstavuje akési parné kúpele pre našu pokožku. Vtedy sa otvárajú póry a uvoľňujú sa škodlivé látky, ktoré v nich uviazli. Preto je dôležité po vykonaní určitej fyzickej aktivity hneď sa umyť, aby sa zabránilo vysušeniu potu a opakovanému upchávaniu pórov. Nedávna štúdia dokonca zistila, že pot obsahuje prírodné antibiotikum, známe ako Dermcidin, ktorý zabíja baktérie E. coli a Staphylococcus aureus. Zázrak.

2. Zvyšuje prietok krvi

Cvičenie zvyšuje prietok krvi a okysličuje krv v rýchlejšom tempe. Krv sa dostáva do srdca, končatín a iných častí v tele, ale taktiež zvyšuje jej prietok v koži. Dermatológ Dr. Ellen Marmur vysvetľuje, že "tým, že sa zvyšuje prietok krvi, cvičenie pomáha doslova spláchnuť odumreté bunkové zvyšky zo systému.“ Môžete si to predstaviť ako očistenie pleti zvnútra.

3. Udržuje telo pružné

Fascia je väzivová blana, ktorá drží vaše svaly, cievy a nervy pohromade, je to niečo, čo obklopuje krv. Vaša fascia musí byť pružná. Má dôležitý vplyv na držanie tela, stav organizmu a svalového aparátu. "Udržte si telo mladé tým, že si udržíte pružnosť v tkanive," hovorí Thomas Myers, expert na anatómiu tela, a ďalej vysvetľuje: "Cvičme, aby sme boli mladší."

4. Myokíny

Podľa jednej štúdie sú myokíny uvoľňované počas cvičenia a môžu mať spojenie medzi cvičením a mladšou pleťou. Sú to látky, ktoré vstupujú do krvného riečišťa a naštartujú určité operácie v bunkách. Inými slovami, ide o viac, než len vzhľad, pôsobia totiž v hĺbke pleti, keď je prietok krvi zvýšený. Majú takú silu, že dokonca aj tí, ktorí začali s cvičením v neskoršom veku, videli okamžitý rozdiel v kvalite ich pokožky. Keď boli vzorky kože umiestnené pod mikroskopom, zistilo sa, že tí, ktorí vykonávajú pravidelný pohyb, mali pokožku takmer v rovnakom stave ako u mladších osôb. A čo robili inak ako ostatní? Jednoducho sa viac hýbali.

5. Redukuje stres

Cvičenie udržuje úroveň hormónu stresu kortizolu na rovnakej úrovni. Dr. Noëlle Sherber, dermatológ v Baltimore tvrdí: "Zvýšené hladiny kortizolu sú spojené so zvýšenou produkciou kožného mazu, čo znamená viac akné. Príliš veľa kortizolu môže tiež spôsobiť ochabenie kolagénu v koži, čo môže zvýšiť šancu na vznik vrások a nepeknej ovisnutej koži.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:19