Všetkého s mierou, platí to aj v prípade používania balzamu na pery.
StoryEditor

Pery kvôli častému používaniu balzamov zlenivejú, tvrdia vedci

12.03.2016, 13:45
Zdravie
Do balzamov na pery sa na ochranu často pridávajú látky ako napríklad bambucké maslo. Lenže podľa vedcov práve kvôli nim pery zlenivejú.

Keď ich budeme príliš chrániť pred pôsobením prírodných živlov, stratia schopnosť prirodzeného zvlhčovania ako tvrdia odborníci.

"Tieto látky vytvárajú umelú bariéru, ktorá uzavrie vlhkosť vnútri. Ale keď sa používajú nadmerne, môžu kvôli nim pery zlenivieť, pretože sa koža nemusí namáhať, aby udržiavala vlastnú hladinu hydratácie," vysvetľuje Joshua Zeichner, newyorský dermatológ a riaditeľ kozmetického a klinického výskumu v zdravotnom stredisku Mount Sinai, ako píše idnes.cz.

Všetko s mierou

Odborníci najradšej odporúčajú balzam na pery na báze lanolínu, pretože lanolín uzatvára len napoly a pery tak môžu naďalej dýchať a neprestanú sa snažiť o vlastnú hydratáciu. Avšak aj u akejkoľvek ochrany pier platí, že všetkého veľa škodí. Závislosť na balzamu na pery priznáva napríklad aj novinárka denníka Sydney Morning Herald.

"Kedykoľvek ho zabudnem vziať so sebou, šaliem. Nedokážem sa sústrediť na to, čo hovorí človek, s ktorým sa rozprávam, pretože ma rozptyľujú moje zúfalo suché pery. A dôvodom, prečo som sa stala tak závislá, je skutočnosť, že mi môj balzam na pery sľubujúci zvodné ústa jednoducho klame. Čím viac si ním natieram pery, tým častejšie sa túžim cítiť sa zvodne," dodala.

Novinárke a ženám rovnako závislým odborníci radia natierať si pery balzamom len vtedy, keď to naozaj potrebujú, nie automaticky počas celého dňa. "Neustále mazanie pier môže spôsobiť viac škody ako úžitku," dodáva Zeichner.

Človek, ktorý sa chce tejto závislosti zbaviť, musí zniesť trochu suchosti pier, než sa znovu vrátia do prirodzeného stavu.

Ak máte problém so suchosťou pier a použijete "zvlhčovací" balzam na pery, ktorý bežne obsahuje zvlhčujúce látky v podobe glycerínu alebo kyseliny hyalurónovej, uistite sa tiež, že obsahuje aj "ochrannú" zložku, radí dermatológ Rick Mizuguchi. Pretože keď pery vyschnú, znamená to, že naďalej neplní svoju ochrannú funkciu pred negatívnymi vplyvmi okolitého prostredia.

Vysychanie pier býva spojené tiež so zápalom, ktorý môžu spôsobovať aj iné potenciálne dráždivé prísady ako napríklad parfumy, gáfor, mentol alebo kyselina salicylová. "V takomto prípade vaše pery opäť potrebujú väčšiu zvlhčenie, preto znovu a znovu nanášame balzam a opäť sa ocitáme v začarovanom kruhu," hovorí Joshua Zeichner.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:17