StoryEditor

Top sedem diét pre rok 2016, ktoré vám pomôžu schudnúť

09.02.2016, 13:45
Zdravie
Každý rok sa objavia nové diéty, ktoré sľubujú zázračný úbytok kíl. Zaujíma vás, ktoré naozaj fungujú a pritom neublíži vášmu zdraviu?

Odborníci na výživu zostavili pre tento rok sedem najúčinnejších diét, ako píše idnes.cz.

Túžba po dokonalom štíhlom tele mnohokrát je niekedy taká silná, že ženy dovedie k vyskúšaniu najrôznejších diétnych postupov, z ktorých mnohé môžu skôr uškodiť ako pomôcť. Najhoršie sú podľa odborníkov jednostranné diéty typu vajíčková, ryžová či tukožrútska.

"Je to cesta k ešte väčším problémom s hmotnosťou. Sú síce obľúbené práve preto, že človek rýchlo schudne a vidí výsledky, ale telo je podvyživené - chýbajú mu vitamíny a minerálne látky. Nehľadiac na to, že z tela neubudnú tuky, ale hlavne voda a svalová hmota. Takúto diétu navyše človek nemôže držať dlhodobo, a tak sa po návrate k starému štýlu stravovania stretáva so známym jo-jo efektom," vysvetlila Monika Bartolomějová, hlavná nutričná terapeutka Sveta zdravia.

Ak chceme zabrániť jo-jo efektu, potom je dôležitá postupná a trvalá zmena životosprávy a životného štýlu.

"Kilogramy musia ubúdať pomaly a človek musí zo svojich starých zvykov prejsť na nové. Najúčinnejšou diétou tak je a vždy bude zdravá, pestrá a vyvážená strava," upozorňuje nutričná poradkyňa Monika Bartolomějová.

Ktoré diéty sú teda vhodné a naozaj účinné? Túto otázku si položili uznávaní odborníci na výživu z U.S. News & World Report, ktorí každoročne zostavujú rebríček najúčinnejších diét. Ich voľba pritom podlieha prísnym kritériám.

Najlepšie diéty musia nielen spĺňať svoje hlavné poslanie, teda pomôcť zhodiť prebytočné kilogramy, ale tiež musia byť bezpečné pre zdravie, jednoduché na dodržiavanie a bez takzvaného jojo efektu.

Niektoré z týchto diét boli zostavené len za účelom schudnutia, iné sa sústredia na zlepšenie zdravotného stavu, ako je zníženie krvného tlaku, zlepšenie srdcového zdravia či dokonca zvýšenie šancí na počatie. Spoločným cieľom všetkých ocenených diét je zlepšenie celkového zdravia.

Odborníci na výživu vybrali a ohodnotili celkom 38 diét. My vám predstavujeme sedem najlepších, pričom z hľadiska bodovania skončili niektoré diéty nerozhodne. A začneme hneď od prvého miesta.

DASH diéta


Najvyššie ocenenie už šiestym rokom pripadlo diéte DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Ako už názov napovedá, táto diéta sa sústreďuje predovšetkým na zníženie a kontrolu krvného tlaku. Avšak DASH diéta tiež účinne pomáha pri snahe schudnúť.

Diéta je zameraná na konzumáciu potravín, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak, ako sú zelenina, ovocie, celozrnné potraviny, mliečne výrobky, ryby a orechy. Obmedziť je potrebný predovšetkým príjem sodíka, nezdravých tukov, červeného mäsa a sladkostí. DASH diéta sa dá navyše dodržiavať celoživotne.

MIND diéta


Na pomyselnom druhom mieste v rebríčku najlepších diét na rok 2016 sa umiestnila diéta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), ktorá v sebe kombinuje to najlepšie z účinnej stredomorskej diéty a DASH diéty a navyše sa sústredí na konzumáciu potravín, ktoré môžu znižovať riziko neurologických ochorení, konkrétne Alzheimerovej choroby.

Táto diéta vás naučí jesť potraviny, ktoré sú podľa odborných štúdií dobré pre zdravý mozog ako sú listová zelenina, orechy, bobuľovité ovocie, ryby, fazuľa, celozrnné potraviny a olivový olej.

TLC diéta


Aj keď tento diétny program nebol primárne zostavený pre znižovanie hmotnosti, ľudia, ktorí ho dodržiavali, schudli niekoľko kilogramov. TLC diéta (Therapeutic Lifestyle Changes) je zameraná najmä na zníženie hladín cholesterolu, teda prospieva srdcovému zdraviu.

Podľa odborníkov z National Institutes of Health 's National Cholesterol Education Program môžete touto diétou znížiť hladiny cholesterolu o 8 až 10 percent za šesť týždňov. TLC diéta je založená na úprave jedálnička, kedy je potrebné vzdať sa červeného mäsa a tučných pokrmov a sústrediť sa predovšetkým na konzumáciu zeleniny, ovocia, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb a hydiny.

Weight Watchers


Táto diéta patrí medzi najznámejšie programy na chudnutie aj medzi celebritami. Americká speváčka Jessica Simpsonová s pomocou programu Weight Watchers údajne dokázala schudnúť 27 kilogramov.

Diéta je dlhodobá, pomáha zmeniť zaužívané stravovacie návyky a sústredí sa na potraviny s vysokým obsahom bielkovín. Naopak nie sú odporúčané potraviny bohaté na kalórie, nasýtené tuky a jednoduché cukry. Stravovacie návyky pomáha sledovať bodový systém SmartPoints, ktorý závisí od veku, pohlavia a hmotnosti adepta na schudnutie.

Diéta kliniky Mayo


Uznávaní lekári a vedeckí pracovníci zo známej kliniky Mayo v Minnesote vytvorili vysoko účinnú diétu, ktorá sa pravidelne objavuje v zoznamoch najlepších diét na svete. Táto diéta funguje ako prevencia cukrovky, prispieva k dlhodobému primeranému úbytku váhy a pomôže postupne začať nový životný štýl, s ktorého pomocou si udržíte zdravú hmotnosť.

Na začiatku sa záujemcovia o túto diétu musia zbaviť piatich nezdravých návykov a pridať päť zdravých. Tento diétny program v sebe zahŕňa aj dostatok pohybu, odborníci odporúčajú najmenej 30 minút miernej fyzickej námahy denne.

Diéta na zvýšenie plodnosti


To, čo jete, môže ovplyvniť vaše šance na počatie. Podľa výživovej špecialistky Cynthie Staddovej z Berkley Center for Reproductive Wellness and Women 'Health v New York City, naša strava ovplyvňuje všetko od našej krvi cez naše bunky až po naše hormóny.

Lekári Jorge Chavarro a Walter Willett z Harvard School of Public Health na základe svojej štúdie vyvinuli diétny plán pre zlepšenie plodnosti, ktorý taktiež prispieva k chudnutiu a udržaniu zdravej hmotnosti. Títo odborníci vo svojej štúdii zistili, že ženy, ktoré pravidelne konzumovali nenasýtené tuky, polysacharidy s nízkym glykemickým indexom a rastlinné bielkoviny, mali lepšiu zásobu vajíčok ako ženy s bežnou stravou plnou rafinovaných sacharidov, červeného mäsa a nasýtených tukov.

Stredomorská diéta


Obľúbená diéta mnohých celebrít vrátane Catherine Zeta-Jonesovej, Penelope Cruzovej, Elizabeth Hurley či Isly Fisherovej sa opäť umiestnila medzi desiatimi najlepšími diétami vôbec. Stredomorská diéta je založená na tradičnom štýle varenia v krajinách okolo Stredozemného mora.

To znamená veľa čerstvej zeleniny a ovocia, rýb a zdravých tukov ako je olivový olej. Cieľom tejto diéty je nielen schudnúť a udržať si zdravú hmotnosť, ale tiež podporiť srdcové zdravie. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo viac ako 1,5 milióna zdravých dospelých jedincov, spojila dodržiavanie stredomorskej diéty so znížením rizika úmrtia na srdcové ochorenia a rakovinu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 09:32